• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Varză cu carne - rețeta gustoasă, ușor de preparat

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

     

    Varza cu carne este o mâncare tradițională, pe care o savurăm deseori în casa bunicilor, la gura sobei, în iernile grele. Deși există o mulțime de versiuni ale acestui preparat, pentru astăzi ne-am gândit să-ți propunem rețeta de varză acră cu carne de porc, în stil unguresc. 

    Gulașul secuiesc este un mix de arome și de gusturi, de aceea merită s-o încerci, mai ales că sezonul rece se apropie cu pași repezi. Descoperă acest fel de mâncare gustos și ușor de preparat!

    1. Ingrediente pentru varza călită cu carne de porc
    2. Cum prepari rețeta de varză cu carne în stil unguresc?
    3. Cum servim varza acră cu carne de porc?
    4. Varza cu carne - o istorie cu gust

     

    Ingrediente pentru varza calită cu carne de porc

     

    Pentru prepararea rețetei de varză călită cu carne de porc vei avea de nevoie de o oră și jumătate dintre care 30 de minute le vei aloca pregătirii ingredientelor din lista de mai jos:

    • Un kg de carne de porc mai grasă; poți folosi coaste și piept sau chiar carne la garniță de pe foodconcierge.ro.
    • Un kg de varză murată acră;
    • 2 căni de moare de varză;
    • 2-3 cepe albe, mari;
    • 3 căței de usturoi;
    • 2 linguri de ulei;
    • Smântână fermentată;
    • ½ linguriță de piper măcinat;
    • Un praf de sare; 
    • 4 lingurițe de boia dulce;
    • O linguriță de cimbru uscat;

    Ingredientele de mai sus sunt suficiente pentru 6-8 porții de varză murată cu carne. 

     

    Cum prepari rețeta de varză cu carne în stil unguresc?

     

    Așa cum era de așteptat, unul dintre secretele unui gulaș secuiesc reușit este, desigur, pregătirea corectă a verzei murate. Pentru început, aceasta trebuie spălată și pusă la scurs într-o strecurătoare; între timp, te poți ocupa de restul ingredientelor. 

    Spală carnea de porc, elimină excesul de apă tamponând-o cu șervețele de hârtie, după care tai-o în cuburi. Dacă folosești și coastă de porc, o poți lăsa întreagă. 

    Întoarce-te la pregătirea verzei murate și toac-o fideluță, după care pune-o iar la scurs. Poți păstra moarea (zeama), deoarece vom avea nevoie de ea mai târziu.

    Pasul următor constă în rumenirea bucăților de carne, etapă pentru care vei avea nevoie de o tigaie din fontă, pe care să o pui la încins cu cele două linguri de ulei. Deși, în mod tradițional, pentru această rețetă ar trebui să folosim untură, aceasta nu este accesibilă tuturor, deci uleiul de floarea soarelui este un înlocuitor perfect. Așează bucățile de carne în oală și rumenește-le bine pe toate părțile, timp de 8-10 minute. Adaugă și ceapa și usturoiul și călește-le și pe ele până ce devin translucide (adică pentru aproximativ 3-4 minute). 

    Asezonează totul cu sare și piper, cimbru și paprika și amestecă foarte bine. Stinge amestecul cu cele două căni de moare de varză și pune în vasul de gătit și varza fideluță. 

    Acum urmează partea cea mai simplă: fierberea gulașului secuiesc, pentru circa o oră. Toarnă peste el 2 căni de apă și pune capacul, lăsând focul mic. După prima jumătate de oră poți verifica nivelul lichidului; dacă a scăzut prea mult, completează cu alte 2 căni de apă. Acum este momentul să guști varza pentru a vedea dacă mai este nevoie de sare. 

    La finalul timpului de gătire, varza trebuie să fie fiartă, dar totuși ușor crocantă, iar zeama să fi scăzut deja. 

     

    Cum servim varza acră cu carne de porc?

     

     

    Mâncarea de varză acră se servește caldă, nu înainte de a o decora cu smântână după gust după ce ai porționat-o în farfurii. Pregătește și o mămăliguță dacă vrei să echilibrezi conținutul caloric al mesei sau taie câteva felii de pâine proaspătă pe vatră. Poți consuma gulașul secuiesc cu ardei iute, pentru un plus de gust, dar și cu mărar proaspăt tocat și presărat pe deasupra. Tu cum preferi să servești varza călită în stil unguresc?

    Varza cu carne - o istorie cu gust

    Varza era un ingredient foarte prezent pe mesele oamenilor încă din cele mai vechi timpuri, preparatele care o conțineau fiind menționate în cărțile de bucate care datează din secolele trecute. Și, cum în discuția despre mâncarea de varză nu putem să omitem varza a la Cluj, haide să aflăm împreună mai multe detalii interesante despre aceasta. Se pare că prima variantă a acestui preparat datează din anul 1695, atunci când Lukacs Jozsef și descoperit-o. Potrivit legenedelor, cel care ar fi inventat rețeta de varză clujeană este un călugăr dintr-o mănăstire franciscană. 

    Varza era folosită inițial datorită proprietăților sale curative; această legumă reprezenta un remediu eficient contra tifosului, a frigurilor sau a guturaiului. În vremurile de demult, varza nu era doar un simplu ingredient folosit în gastronomie și nici un simplu leac popular, ci ea era recunoscută drept ”blazonul Transilvaniei”. Interesant este faptul că aceasta nu era asociată neapărat cu o anumită clasă socială, întrucât atât nobilimea, cât și cei săraci serveau cu plăcere preparate care o conțineau. 

     

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum