• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Șnițel vienez - rețeta autentică și variante simple de preparare

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

    snitel alaturi de cartofi copti

     

    Șnițelul vienez este un preparat celebru în întreaga lume, de nelipsit inclusiv de pe mesele românilor. În jurul acestui fel de mâncare circulă o mulțime de legende și mituri, precum și o serie de controverse legate de originea sa. 
    Dincolo de toate acestea, un singur lucru este de necontestat: acest șnițel pregătit inițial din carne de vițel (și reinterpretat astăzi) are un gust unic, savuros. 

    Descoperă rețeta autentică de Wiener Schnitzel explicată pas cu pas și alte curiozități inedite despre acest preparat!

     

    1. Rețeta clasică de șnițel vienez - ingrediente
    2. Cum să alegi carnea de vițel pentru Wiener Schnitzel?
    3. Cum pregătești compoziția pentru crusta șnițelelor (panada)?
    4. Cum se prăjesc șnițelele vieneze?
    5. Șnițelul vienez: sugestii de servire
    6. Șnițel în stil vienez - propunerea rapidă de pe foodconcierge.ro
    7. Curiozități despre șnițelul vienez

     

    Rețeta clasică de șnitel vienez - ingrediente

     

    Pentru a pregăti circa 2 porții de șnițel vienez, rezervă-ți 20 de minute și procură următoarele ingrediente necesare:

    • 250 de grame de carne de vițel;
    • Un ou;
    • Pesmet;
    • Făină;
    • Piper negru proaspăt măcinat;
    • Sare;
    • Ulei pentru prăjit;
    • O lingură de unt; alege untul Oldenburger, cu 82% grăsime, nesărat, care-ți va permite să asezonezi carnea cu condimentele preferate păstrându-i gustul autentic. 

     

    Cum alegi carnea de vițel pentru Wiener Schnitzel?

     

    Secretul acestui preparat constă în alegerea corectă a cărnii. Îți recomandăm să optezi pentru felii de carne de vițel fără pielițe și zgârciuri (acestea nu fac altceva decât să ”strângă” carnea în timpul prăjirii și să confere preparatului un aspect inestetic). Mai apoi, șnițelele se bat cu partea plană a ciocanului (pentru a nu distruge fibrele), după care se sărează și se condimentează cu piper măcinat. 

     

    Cum pregătești compoziția pentru crusta șnițelelor (panada)?

     

    snitel vienez

     

    Pentru a pregăti șnițelele pane folosește trei farfurii distincte; într-una din ele toarnă făina, în alta oul bătut, iar în cea de-a treia adaugă pesmetul. Următoarea etapă constă în trecerea fiecărei bucăței de carne de vițel prin făină, ou și pesmet - păstrează această ordine, dacă vrei ca șnițelele tale să iasă perfect! 

     

    Sfatul bucătarului

     

    Vrei să obții șnițele vieneze perfect aurii? Ai grijă să îndepărtezi excesul de pesmet care s-ar putea arde în uleiul încins. 

     

    Cum se prăjesc șnițelele vieneze?

     


    snitel vienez in tigaie

     

    Pentru a prăji șnițelele folosește o tigaie sau o cratiță joasă cu fundul mai gros, această caracteristică permițând distribuirea uniformă a căldurii. Dacă ai la îndemână un termometru de bucătărie, nu ezita să-l pui la treabă - în mod ideal, carnea se prăjește atunci când grăsimea (adică amestecul de ulei și unt) atinge valoarea de 170 de grade Celsius. În cazul în care folosești friteuza, de asemenea respectă acestă recomandare în ceea ce privește intensitatea temperaturii de gătire. 

    Pe de altă parte, dacă totuși nu ai la dispoziție un termometru dedicat, adaugă șnițelele, pe rând atunci când uleiul este bine încins. Vei știi că ai procedat corect dacă, în momentul în care așezi felia de carne în tigaie, uleiul începe să sfârâie, iar carnea se ridică ușor la suprafața acestuia. Folosind un clește, întoarce șnițelul pe ambele părți, favorizând prăjirea uniformă. Austriecii sunt de părere că întreg procesul de prăjire durează circa 2 minute și nu mai mult - de aceea se și recomandă alegerea unor bucăți subțiri de carne. 
    Scoate șnițele prăjite pe un șervețel absorbant pentru ca excesul de grăsime să fie eliminat. 

     

    Șnițelul vienez: sugestii de servire 

     

    snitel vienez alaturi de cartofi copti

     

    În mod normal, vienezii preferă să servească acest preparat alături de salata de cartofi cu ceapă. Ca alternativă, poți alege și cartofii natur trași în unt și presărați cu pătrunjel verde. Pentru oricare dintre aceste variante, alege cartofii jumătăți de pe foodconcierge.ro, un real ajutor în bucătărie. 
    Un alt obicei culinar al austriecilor este să stoarcă zeamă de lămâie peste șnițelul pane, cel ma probabil pentru a mai tăia din sațietate. 
    Dacă preferi, însă, garniturile mai deosebite, încearcă soteul de morcovi cu usturoi sau pe cel de mazăre cu unt. La fel de potrivite sunt și saltele (de varză sau de salată verde), cu sos vinegrette. 

     

    Șnițel în stil vienez - propunerea rapidă de pe foodconcierge.ro 

     

    snitel vienez de porc cu legume la tigaie

     


    Nu ai la dispoziție destul timp pentru a pregăti chiar tu o porție generoasă de șnițele vieneze? Nicio problemă, suntem aici cu propuneri rapide și delicioase pentru mesele în familie. Alege șnițelul vienez de porc de la Edenia, un produs congelat care nu trebuie dezghețat înainte de preparare. Îl poți coace la cuptor, dacă preferi varianta de gătire mai sănătoasă, caz în care sunt necesare doar 10-15 minute pentru ca ele să fie perfecte de servit cu garnitura preferată. Pe de altă parte, poți opta și pentru varianta prăjirii în ulei încins - vor fi gata în doar 5-6 minute!
    Acesta este un șnițel în stil vienez, un preparat foarte apreciat mai ales de către gurmanzii care nu sunt neapărat fani ai cărnii de vită.

     

    Curiozități despre șnițelul vienez

     

    • Denumirea de ”Wiener Schnitzel” a apărut pentru prima dată în secolul XIX (mai precis în 1831), atunci când preparatul a fost menționat într-o carte de bucate. 
    • Ziua Șnițelului Vienez se sărbătorește anual pe 9 septembrie. 
    • Cel mai mare șnițel vienez pregătit vreodată a fost realizat în 2011 și cântărea 550 de kilograme. 
    • O variantă populară a șnițelului vienez este cea cu carne de porc. Preparatul care folosește carnea de porc în loc de cea de vițel este numit, cu acordul comitetelor din industria alimentară austriacă, șnițel în stil vienez. 

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum