• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Rețete vegetariene: 3 preparate fără carne

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

     

    Dieta vegetariană reprezintă o alegere spre care tindem tot mai mulți dintre noi. Această practică alimentară oferă o serie de beneficii pentru sănătate, dar poate fi adoptată și din considerente etnice, ecologice sau chiar religioase. 

    Dacă și tu faci parte din tabăra vegetarienilor, îți propunem astăzi 3 rețete delicioase fără carne!

     

    1. Cartofi înăbușiți la tigaie
      1. Cum se prepară cartofii înăbușiți la tigaie?
    2. Rețeta de ghiveci de legume (Ratattouille)
      1. Cum se face ghiveciul de legume?
    3. Musaca de roșii cu brânză și usturoi
      1. Mod de preparare

     

    Cartofi înăbușiți la tigaie 

     

    Îți este poftă de o porție de cartofi crocanți la exterior și fragezi în interior? Îi poți pregăti acasă, în aproximativ 30 de minute, fără a-i prăji în baie de ulei. În plus, cartofii înăbușiți la tigaie sunt ideali pentru a fi consumați simpli sau ca garnitură pentru diverse alte preparate vegetariene. Pentru a-i pregăti vei avea nevoie de aceste ingrediente:

    • Cartofi (de preferat cartofi albi, noi). Deoarece este necesar să-i tai mai apoi, îți recomandăm să alegi cartofii jumătăți de pe foodconcierge.ro, gata de folosit în rețetă. 
    • Ulei; se poate folosi atât ulei de floarea soarelui, cât și ulei de măsline sau de avocado.
    • Usturoi. Probabil nicio altă asociere culinară nu este mai delicioasă decât cartofii cu usturoi! Pentru preparatul nostru poți folosi usturoi proaspăt sau pudră de usturoi. 
    • Verdețuri. Combină verdețurile care îți plac și obține un mix de arome. Dacă nu ai inspirație, încearcă rozmarinul, alături de pătrunjel, oregano și mărar. 
    • Sare și piper. 

     

    Cum se prepară cartofii înăbușiți la tigaie?

     

     

    Dacă folosești cartofi albi, noi, obișnuiți începe prin a-i spăla foarte bine, după care taie-i în două. În cazul în care ai ales cartofii jumătăți de pe site-ul nostru această etapă nu mai este necesară. 

    Pune cartofii într-un bol și toarnă peste ei ulei, adaugă usturoiul și condimentează cu sare și piper. Masează cartofii folosindu-ți mâinile pentru ca amestecul să se distribuie uniform pe toate părțile acestora. 

    Între timp, pune la încins tigaia cu puțin ulei. Când uleiul este fierbinte, adaugă cartofii alături de jumătate de cană de apă. Gătește totul timp de aproximativ 15-20 de minute sub capac, până ce legumele pot fi străpunse ușor cu furculița. 

    La finalul celor 20 de minute îndepărtează capacul și lasă cartofii să se rumenească timp de încă 8-10 minute. Cartofii sunt gata și pot fi asezonați cu mixul de verdețuri! 

     

    Rețeta de ghiveci de legume (Ratatouille)

     

    Una dintre cele mai delicioase rețete vegetariene este cea de Ratatouille. Ghiveciul de legume, așa cum este recunoscut pe meleagurile autohtone este varianta ideală pentru o masă în familie, deoarece este un preparat sănătos și simplu de pregătit. Trebuie să știi că poți găti un Ratatouille savuros atât pe aragaz, cât și în cuptor, dar și în oala minune, dacă ai în bucătăria ta o astfel de ustensilă. Dar, să trecem la treabă și să începem prin a prezenta lista de ingrediente:

    • 2 vinete;
    • 3 dovlecei;
    • 2 ardei roșii; 
    • 2 cepe roșii;
    • 250 g roșii cherry;
    • 400 g roșii la conservă; 
    • 300 g ciuperci; încearcă ciupercile tăiate Edenia (soi Champignon) care se gătesc ușor fiind deja feliate;
    • O lingură de oțet balsamic;
    • 4-6 linguri de ulei;
    • Busuioc proaspăt;
    • Cimbru proaspăt;
    • Sare și piper. 

     

    Cum se face ghiveciul de legume?

     

     

    1. Pregătește legumele, spălându-le, curățându-le și tăindu-le în cubulețe. 
    2. Încinge 2-3 linguri de ulei într-o cratiță, după care adaugă vinetele și prăjește-le până ce se rumenesc (cca.2-3 minute pe fiecare parte). Scoate-le mai apoi într-un castron încăpător. 
    3. Completează nivelul de ulei din vas cu încă 2-3 linguri și pune la călit ardeiul și dovleceii. Aceștia nu trebuie gătiți complet, ci doar rumeniți până ce se frăgezesc și devin aurii. Asezonează legumele cu sare și piper. 
    4. În aceeași cratiță adaugă și ciupercile, ceapa și usturoiul și sotează-le pentru 5 minute. 
    5. Adaugă oțetul balsamic și conserva de roșii, reducând focul la minim. 
    6. Când preparatul atinge punctul de fierbere, zdrobește roșiile cu lingura de lemn. 
    7. În continuare, ghiveciul trebuie să fiarbă până ce se îngroașă. 
    8. Asezonează din nou cu sare și piper. 
    9. Adaugă în tigaie și legumele prăjite inițial - respectiv vinetele și dovleceii -, dar și roșiile cherry, busuiocul și cimbrul proaspăt. 
    10. Acoperă vasul cu un capac și lasă ghiveciul să fiarbă pentru încă 30 de minute, amestecând ocazional. 
    11. Așa cum spuneam la începutul rețetei, Ratatouille poate fi gătit și la cuptor. Dacă preferi această metodă, poți sări peste etapa anterioară și poți pune tocănița de legume la cuptor, la 180 de grade Celsius, timp de jumătate de oră. 
    12. La finalul timpului de coacere/fierbere, garnisește ghiveciul cu busuioc proaspăt și servește-l cu pâine prăjită!

     

    Musaca de roșii cu brânză și usturoi

     

    Musacaua de roșii cu brânză și usturoi este varianta vegetariană a rețetei clasice pe care o știm cu toții. Musacaua fără carne se pregătește rapid și din ingrediente simple, precum:

    • 2 ouă;
    • 200 g cașcaval;
    • 300 g mozzarella;
    • 2 vinete;
    • 10 roșii;
    •  Unt Oldenburger, disponibil pe foodconcierge.ro;
    • 10 căței de usturoi. 

     

    Mod de preparare

     

     

    1. Așa cum intuiești deja, primul pas al rețetei este să speli vinetele și să le tai rondele. Mai apoi, pune-le pe grătar și rumenește-le pentru câteva minute. 
    2. Taie mozzarella în cubulețe și amestec-o cu un ou și cu usturoiul curățat și tocat mărunt. 
    3. Folosește un vas termorezistent pe care l-ai uns în prealabil cu unt și începe să montezi musacaua. Pune mai întâi un strat de vinete, urmat de amestecul de brânză și apoi continuă cu roșiile și din nou cu brânza. 
    4. Rade cașcavalul și coace musacaua la cuptor la foc moderat pentru circa 20 de minute. 
    5. Bate și cel de-al doilea ou și toarnă-l peste musaca, mai apoi mai lasă totul la cuptor pentru încă 10-15 minute. 

    Servește musacaua caldă alături de cei dragi!

     

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum