• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Rețeta de ostropel de pui, meniul ideal pentru prânz

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

     

    Ostropelul poate fi definit drept un preparat gătit din carne prăjită și fiartă, căruia i se adaugă un amestec de făină, usturoi și ceapă. În ceea ce privește originea sa, nu există niciun dubiu: rețeta de ostropel este autentic românească, spre deosebire de alte feluri de mâncare care își găsesc corespondenți în bucătăriile din înconjurul lumii. 

    Pregătește alături de noi rețeta de ostropel de pui, meniul ideal pentru masa de prânz a întregii familii!

     

    Cuprins:

    1. Ostropel de pui - ingrediente
    2. Cum pregătești ostropelul de pui după rețeta tradițională
    3. Cum se servește ostropelul de pui
    4. Ostropelul, nelipsit din meniul Casei Regale 
    5. Preparate inspirate de ostropelul românesc

     

    Ostropel de pui - ingrediente

     

    În mai puțin de o oră te poți delecta și tu de o porție delicioasă de ostropel de pui. Ai nevoie de 10 minute pentru a pregăti toate ingredientele necesare și de încă 45 în care carnea să fiarbă în sosul roșu. Iată, deci, produsele și cantitățile recomandate pentru 4-5 porții zdravene de ostropel de pasăre:

    • 1 kg de pulpe de pui cu piele și os; poți folosi, însă și un pui întreg, tranșat în piese mai mici. Dacă preferi cea de-a doua variantă, îți recomandăm puiul de la Edenia, un produs de calitate superioară atestată prin certificarea Label Rouge. 
    • O ceapă;
    • O căpățână de usturoi;
    • 400 g de roșii în conservă;
    • 100 ml de vin alb sec;
    • 2-3 linguri de ulei;
    • Sare;
    • Piper;
    • Pătrunjel verde tocat. 

     

    Cum pregătești ostropelul de pui după rețeta tradițională

     

    1. Curăță ceapa și usturoi, spală-le și toacă-le mărunt, în cubulețe. 
    2. Împarte usturoiul în două cantități egale; o parte o vom folosi la finalul rețetei.
    3. Pregătește și carnea de pui, spălând-o foarte bine și, dacă este cazul, secționând carcasa în piese distincte. 
    4. Ia o tigaie încăpătoare în care pune cele 2-3 linguri de ulei. Nu este nevoie de mai mult ulei, deoarece ne dorim ca puiul să se prăjească și nu să se fiarbă în suc propriu.
    5. Când uleiul s-a încins, pune pulpele (și celelalte componente, după caz) la prăjit. 
    6. Condimentează carnea cu sare și piper.
    7. După circa 5 minute poți întoarce carnea pentru a se rumeni uniform pe toate părțile. 
    8. Mai departe, putem trece la pregătirea sosului de roșii. Începe prin a adăuga ceapa și jumătate de căpățână de usturoi peste carnea din tigaie.
    9. Presară un praf de sare.
    10. Redu focul și călește totul timp de câteva minute, doar până ce ceapa devine translucidă.
    11. Adaugă vinul alb sec și așteaptă încă 2-3 minute pentru ca alcoolul să fie eliberat. Deja simți aroma îmbietoare a preparatului nostru, nu-i așa?
    12. Integrează alături de ingredientele care se află deja în tigaie și sosul de roșii, alături de 200 de ml de apă fierbinte. 
    13. Acoperă tigaia cu un capac și lasă totul la fiert timp de 20-30 de minute. 
    14. Gustă sosul și adaugă un vârf de cuțit de zahăr, dacă ți se pare că acesta este prea acru (având în vedere că am folosit și roșii, dar și vin alb).
    15. După ce jumătatea de oră s-a scurs, este momentul să verifici dacă pulpele de pui s-au făcut. Testul furculiței te va ajuta și de această dată!
    16. Înainte de stinge focul, adaugă și restul de usturoi pe care l-ai păstrat la începutul rețetei și mai lasă sosul și carnea să fiarbă până ce dau într-un clocot. 

     

    Cum se servește ostropelul de pui 

     

     

    Ostropelul de pui se servește cald, nu înainte de a presăra deasupra verdeață tocată. Aceasta îi va oferi nu doar un plus de aromă, ci și un aspect apetisant. Ca garnituri, ostropelul poate fi consumat alături de o porție de piure, de cartofi natur, dar și de pilaf. Indiferent de varianta ta preferată, nu uita nici de acritură - gogoșarii sau castraveții murați fac casă bună cu ostropelul de pasăre. Dacă vrei să servești ostropelul cât mai tradițional, prepară alături o porție de mămăliguță fierbinte. 

     

    Ostropelul, nelipsit din meniul Casei Regale 

     

    Și cum o masă bună este mai gustoasă atunci când cunoști și istoria preparatelor pe care le deguști, așa cum te-am obișnuit îți oferim și de data aceasta o frântură de cultură. Știai că ostropelul - e drept, cel de văcuță și nu cel de pui! - a făcut parte din meniul Casei Regale, împreună cu alte preparate la fel de simple și de savuroase? Potrivit înscrisurilor, cina de duminică a Regelui Carol al II-lea cuprindea, alături de supa de tăiței și fructele servite ca desert și ostropelul de văcuță ca fel principal. 

     

    Preparate inspirate de ostropelul românesc

     

    Dacă vei încerca rețeta noastră de ostropel de pui, suntem siguri că simțurile tale vor fi complet cucerite. De aceea, poate ți-ar plăcea să încerci și alte feluri de mâncare, destul de asemănătoare cu cel prezentat astăzi. De exemplu, poți experimenta puiul cacciatore al italienilor, o rețetă ceva mai complexă care cuprinde în plus ciuperci, măsline, ardei și chiar supă de pui care înlocuiește carnea simplă de pasăre. 

     

     

    O altă variantă culinară care se aseamănă cu ostropelul românesc are o denumire a cărei pronunție îți va pune piedici! Este vorba despre Chakhokhbili, un fel de mâncare de origine georgiană care are la bază puiul înăbușit, ierburile proaspete și carnea de fazan (ingredient care, de altfel, a și ”botezat” acest fel de mâncare). 

     


     

    Deși rețeta de ostropel de pui este specifică Munteniei, există diferite versiuni ale acesteia care variază în funcție de zona geografică a țării. Și totuși, noi credem că rețeta pe care ți-am propus-o astăzi este și cea mai gustoasă dintre ele!

     

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum