• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Plăcinta cu mere - rețeta de post cu aluat pufos

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

    felie placinta de mere

     

    Plăcinta cu mere este un desert ideal și pentru mesele festive dar și pentru orice alt moment în care ai poftă de ceva dulce, ceva care să-ți amintească de copilăria la bunici. Deoarece, există diverse rețete adaptate, această prăjitură care nu lipsește din meniul românilor poate fi servită chiar și în perioadele în care este mai dificil să faci față tentațiilor culinare. De exemplu, poți încerca rețeta de plăcintă cu mere de post, o alternativă perfectă pentru perioada în care ne aflăm. 

     

    Cum pregătești un aluat proaspăt de post?

     

     

    Plăcinta de mere de post este un preparat simplu, care nu implică o listă lungă de ingrediente și pe care o poți pregăti indiferent de priceperea pe care o ai în bucătărie. În plus, cu toate că nu poți folosi ou sau lapte, este floare la ureche să obții un aluat proaspăt de post. Iată de ce ai nevoie pentru această rețetă, atât pentru aluat cât și pentru umplutură:

     

    • ½ kg de mere; poți folosi mere proaspete, uscate, chiar și mere din compot; 
    • 200 de g zahăr (poți folosi zahăr alb sau brun, după preferințe);
    • 1 kg de făină; 
    • 20 g drojdie (proaspătă);
    • 50 de ml de ulei vegetal – una dintre cele mai populare opțiuni este uleiul de floarea soarelui, dar, la fel de potrivite sunt și sortimentele obținute din măsline sau rapiță. 
    • sare;
    • scorțișoară;
    • esență de vanilie;

     

    placinta de mere in tigaie

     

    Pentru a obține un desert pufos, cu gust aromat de scorțișoară și cu bucăți de mere caramelizate care se topesc în gură, urmează pașii de mai jos:

     

    • amestecă drojdia cu puțină apă caldă, pentru a se dizolva;
    • în același recipient, pune uleiul, împreună cu făina. Frământă foarte bine aceste ingrediente, până la realizarea unui aluat omogen. Aluatul se lasă la dospit, de preferat, într-un loc  ușor încălzit, pentru a crește mai repede;  
    • pregătește merele; curăță-le și spale-le dacă folosești fructe proaspete; dă-le pe răzătoarea mare și scurge-le de zeamă, folosind o sită;
    • pune la călit merele, alături de zahăr, scorțișoară și esența de vanilie, până ce zahărul se topește; lasă compoziția la răcit.
    • între timp, împarte aluatul în două părți egale; una dintre ele va fi întinsă bine, cu ajutorul unui făcăleț. În funcție de forma pe care dorești să o aibă desertul, poți folosi tăvi de plăcintă rotunde sau standard.  
    • pune hârtie de copt în tava aleasă și, apoi, adaugă prima foaie de aluat;  
    • peste aluat, toarnă merele rase; 
    • întinde și cea de-a doua parte din aluat și așaz-o peste compoziția prăjiturii;
    • preîncălzește cuptorul la 200 de grade C, lasă plăcinta la copt timp de un sfert de oră. Apoi, setează temperatura la 150 de grade Celsius și mai lasă desertul la cuptor timp de 10-15 minute. 

     

    Pont de la bucătarul șef

     

    placinta de mere vazuta de sus pudrata

     

    Dacă vrei să obții un aspect deosebit pentru plăcinta cu mere de post, secționează în fâșii subțiri foaia superioară de aluat, înainte de a o așeza peste compoziție. Fâșiile create pot fi așezate în funcție de preferințe, pentru a realiza modelul dorit.

     

    Rețeta rapidă de plăcintă cu mere de post și de dulce

     

    placinta de mere pe farfurie pe masa

    Dacă vrei să te delectezi cu o prăjitură gustoasă, de post sau de dulce, ai la dispoziție câteva produse ready to cook și ready to serve pe care le poți încerca. Îți dorești o plăcintă cu mere de post delicioasă, dar, nu ai timp de gătit? Îți propunem un produs care nu necesită decongelare, pe care îl poți pregăti la cuptor fără niciun pic de efort. Este vorba despre plăcinta cu mere și scorțișoară de la Edenia, creată după o rețetă de inspirație grecească, un desert care te va cuceri instant!
    În perioadele în care nu ții post, îți recomandăm să savurezi un ștrudel cu mere sau o plăcintă cu brânză dulce, cu mere și stafide. De asemenea, te invităm să experimentezi savoarea unei tarte franțuzești cu aluat fraged crocant și cu umplutură de mere caramelizate. Poți comanda desertul de aici.

     

    Știai că…

     

    • Prima rețetă de plăcintă cu mere datează din anul 1381 și a fost pregătită în Anglia?
    • Romanilor le este atribuit meritul pentru îmbogățirea rețetelor de plăcinte cu grăsimi de origine vegetală sau animală?
    • Primele plăcinte datează din Egiptul Antic și erau obținute din făină de grâu sau de orz și servite cu miere?
    • Regina Elisabeta I a Angliei a fost cea care a preparat, pentru prima dată, o plăcintă cu vișine?


    Plăcinta cu mere este un desert savuros, care poate fi servit atât cald cât și rece. Pe deasupra, poți presăra zahăr pudră, pentru un plus de aspect și de aromă. De asemenea, plăcinta cu mere poate fi consumată și cu înghețată. Pregătește acest desert acasă, în doar câteva zeci de minute, cu ajutorul produselor de pe foodconcierge.ro!

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum