• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Idei de mâncare de post pe bază de cartofi: musaca fără carne

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

    musaca in oala


    Musacaua fără carne este alegerea ideală pentru cei care urmează o dietă vegetariană, dar, și pentru perioada postului. În plus, aceasta este atât de gustoasă încât o poți servi oricând ai poftă de un preparat etnic reinterpretat. Carnea poate fi înlocuită de ciuperci și alte legume care să confere preparatului un plus de consistență. În articolul de astăzi îți prezentăm una dintre cele mai inspirate idei de mâncare de post pe bază de cartofi. Încearcă și tu musacaua, urmând rețeta noastră!


    Ingrediente pentru musacaua vegetariană

     

    • 1 kg de cartofi;
    • ½ kg de ciuperci;
    • o ceapă;
    • 2-3 morcovi;
    • o jumătate de lingură de făină;
    • un cățel de usturoi;
    • un pahar de apă;
    • 4-5 linguri de ulei; 
    • sare;
    • piper;

     

    Cum prepari o musaca de post?


    În mod normal, prepararea rețetei de musaca de post începe prin curățarea, spălarea și tăierea cartofilor. Însă, noi îți propunem să alegi cartofii gata secționați în jumătăți, de pe foodconcierge.ro. Este un produs congelat, care este gata de gătit imediat după decongelare (care necesită cel mult câteva ore, înainte de pregătirea mâncării). Cu ajutorul acestui produs, salvezi timp prețios, pe care îl poți petrece după bunul plac.

     

    cartofi taiati in cos cu mirodenii

     

    Totodată, vei avea nevoie și de ciuperci, așadar, avem și de această dată o recomandare: ciupercile tăiate de la Edenia, pe care, de asemenea, trebuie să le decongelezi, înainte pentru rețeta de astăzi. Prin urmare, iată cât de simplu este să pregătești o musaca vegetariană cu ajutorul produselor congelate de pe site-ul nostru:

    • Feliază cartofii deja înjumătățiți. 
    • Adaugă peste cartofi sare și piper.
    • Într-o tigaie, pune la călit în uleiul încins ciupercile de la Edenia, morcovii și ceapa pe care le poți tăia în funcție de preferințe. 
    • După ce legumele sunt gata, pregătește tava pentru musaca. 
    • Pune în tavă un strat de felii de cartofi, peste care adaugă o parte din compoziția de legume obținută la pasul anterior. Repetă acest pas până ce termini cantitatea de legume călite și de cartofi. 
    • Într-o tigaie separată, călește usturoiul, pune deasupra făina și lasă compoziția să fiarbă până ce dă în clocot. 
    • Toarnă amestecul obținut din usturoi și făină peste musaca și lasă tava la cuptor timp de 30 de minute. 

     

    Cum se servește musacaua? 

     

    musaca in oala

     

    Musacaua este o mâncare destul de sățioasă, așadar, poate reprezenta o masă de sine stătătoare. Însă, te poți inspira din obiceiurile culinare ale turcilor, care o servesc alături de pilaf. În cazul în care nu ții post, încearcă o altă sugestie de servire împrumutată de la ei și adaugă peste musaca iaurt ușor diluat. O altă idee delicioasă este să presari pe deasupra mozzarella sau cașcaval (găsești în comerț și versiunile de post ale acestora), care se va topi și va forma o crustă cremoasă. 

    Indiferent de rețeta pe care o preferi, acest fel de mâncare se servește cald, dar, nu fierbinte. Dacă este foarte fierbinte, musacaua este automat mai greu de tăiat. 
    Completează-ți masa cu o băutură potrivită 
    Dacă ai în meniu musacaua de post din cartofi, atunci, trebuie să știi că acest preparat poate fi asociat cu un vin Pinot Noir, o alegere bună pentru a fi consumat alături de mâncăruri pe bază de legume. La fel ca și în cazul tocănițelor, variante potrivite sunt și alte vinuri roșii, care conțin tanin, precum Feteasca Neagră sau Shiraz.


    Musacaua, un deliciu grecesc apreciat în întreaga lume 

     

    musaca cu parmezan in farfurie

     

    Musacaua tradițională este preparată din carne tocată și felii de vinete, așezate în straturi și acoperite cu sos bechamel. De-a lungul timpului au apărut, însă, o mulțime de rețete reinventate de musaca. Știai că, deși aceasta este considerată a fi o invenție culinară a grecilor, istoria îndepărată ne oferă detalii surprinzătoare cu privire la originile musacalei? 
    Potrivit unora, arabii sunt, de fapt, cei care au creat acest fel de mâncare, denumirea preparatului regăsindu-se într-o veche carte de bucată scrisă în arabă. Este vorba despre termenul „musakhkhan”, care descrie un fel de mâncare din Levant. În jurul anilor 1860, turcii au oferit și ei o variantă proprie de musaca, însă, cea mai populară rețetă rămâne, totuși, cea a grecilor. Nikolas Tselementes, supranumit părintele bucătăriei moderne grecești, este și cel care a introdus în rețeta de musaca sosul bechamel, un ingredient care, într-adevăr, aduce un plus de gust și de savoare acestui preparat. Musacaua de cartofi este o versiune a celei originale, pe bază de vinete, pregătită în România, Bulgaria sau Serbia. 

    Încearcă și tu această rețetă de musaca, o mâncare de post pe bază de cartofi, simplu de pregătit și foarte delicioasă. Alege produsele din oferta foodconcierge.ro și descoperă cât de ușor este să gătești acasă preparate pe placul tău! 

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum