• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Friptură de porc la cuptor. Secretele unui cotlet fraged și suculent

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

     

    Printre cele mai apreciate preparate ale universului gastronomic autohton se numără și friptura de porc. De fapt, aceasta este de nelipsit de pe mesele românilor, fiind totodată, prezentă și în meniul de sărbătoare al acestora. 
    Pentru că este un fel de mâncare pe placul majorității, cu toții ar trebui să știm cum să pregătim acasă o friptură de porc suculentă și fragedă de se topește în gură. Astăzi, îți propunem o rețetă accesibilă oricui: friptura de porc la cuptor cu delicioși cartofi la tigaie!

     

    Ce tip de carne poți alege pentru friptură?

     

     

     

    Poți pregăti o friptură delicioasă de porc folosind mușchi, fleică, piept, pulpă, coaste, ceafă sau cotlet - ultimele două variante fiind, de altfel, și cele mai populare. Pentru rețeta de față, sfatul nostru este să folosești cotlet, chiar daca de regula preferi ceafa, aceasta din urma fiind mai suculentă. Nimănui nu-i place carnea fadă, nu-i așa?! Iti dezvăluim în cele ce urmează cum sa obții un cotlet de porc fraged și suculent!


    Ingredientele necesare pentru friptura de porc la cuptor 

     

    • 2.5 kg de cotlet. Alege cotletul de porc de la foodconcierge.ro, gata feliat, care se remarcă prin gustul și textura deosebite;
    • 2 kg de cartofi - îi poți alege pe cei jumătăți disponibili, de asemenea, pe site-ul nostru, care te scapă de etapa (anostă, știm!) a curățării și secționării cartofilor;
    • o ceapă;
    • o căpățână de usturoi;
    • 2-3 fire de cimbru;
    • rozmarin;
    • 2-3 linguri de ulei;
    • 50 ml de apă fierbinte;
    • sare (de preferat grunjoasă, dar poți folosi și sare fină); 
    • piper;
    • chimen;
    • boia dulce;
    • în funcție de preferințe, poți opta și pentru alte ierburi aromatice. 

     

    Pasul 1: Decongelarea și readucerea la temperatura camerei a cărnii


    Înainte de orice, asigură-te că ai decongelat la frigider (ideal peste noapte) cotletul de porc feliat. De asemenea, e foarte important ca acesta să stea la temperatura camerei încă 30 de minute (poate chiar o oră).  Tempering meat este conceptul care stă la baza acestei tehnici de gătit și care garantează prepararea eficientă a cărnii. Între timp, poți preîncălzi cuptorul la 180 de grade C, pe programul cu ventilație. 


    Pasul 2: Prepararea marinadei


    Când carnea este pregătită, poți trece la marinarea și asezonarea acesteia. Folosind un blender, formează un amestec din sare, piper și ierburi aromatice (dacă le folosești și pe acestea), la care adaugă trei căței de usturoi tocați plus celelalte condimente din lista de ingrediente. Rezultatul va fi un amestec semiuscat, cu ajutorul căruia vei asezona feliile de cotlet. Dacă pregătești marinada separat și urmezi restul pașilor pentru rețetă abia la cină, este perfect, deoarece marinada va avea suficient timp să întrepătrundă bucățile de carne. În acest caz, pune carnea cu condimentele într-o caserolă și lasă-le la frigider până seara.  
    Dacă, totuși, nu ai la dispoziție timpul necesar pentru a face acest lucru, poți găti carnea și imediat după asezonare. 

     

    Pasul 3: Rumenirea cotletului 


    Într-o tigaie sau într-o cratiță, încinge puțin ulei. Așază bucățile de cotlet în vas, rumenindu-le pe fiecare parte. Mai apoi, carnea este gata pentru pregătirea la cuptor. Ideal este să folosești aceeași cratiță în care ai prăjit-o, dar, dacă acest lucru nu este posibil, poți utiliza și o altă tavă. 
    Pasul 4: Asezonarea cărnii pentru coacere
    După ce te-ai decis asupra vasului pe care îl vei folosi, pune feliile de cotlet în tavă, adaugă ceapa curățată și tăiată în sferturi, căpățâna de usturoi tăiată în două, presară ierburi aromatice și toarnă în vas și aproximativ 50 de ml de apă fierbinte. Înainte de a pune friptura la cuptor, acoperă recipientul cu o folie de aluminiu sau cu un capac. 


    Cum stabilești temperatura internă a cărnii?

     


     

    Pentru a ști când este friptura gata, cel mai simplu, este să folosești un termometru de gătit. Potrivit bucătarilor profesioniști, carnea de porc trebuie să atingă 71 de grade Celsius pentru a fi perfect gătită. Această valoare este un standard bun de urmat, mai ales, dacă nu ai mai preparat rețeta de astăzi. Totuși, unii pofticioși preferă carnea de porc gătită mediu. Dacă și tu te numeri printre ei, atunci va trebui să o scoți din cuptor de îndată ce atinge 65 de grade C. 
    Și totuși, ce faci dacă nu ai un termometru de bucătărie? Lasă friptura să se patrundă în voie, cu capac sau folie timp, de o oră. Apoi scoate capacul sau folia și mai las-o la cuptor timp de 20 de minute, pentru ca friptura să se rumenească și la suprafață. 

     

    La final, carnea trebuie să se odihnească aproximativ 15 minute, timp în care te poți ocupa de pregătirea cartofilor. De data aceasta, îi vom „trage la tigaie“, urmând o etapă simplă: pune cartofii în uleiul încins pentru 10-12 minute, fără a-i decongela! În funcție de preferințe, condimentează-i cu sare, boia și/sau ierburi aromatice. 


    Truc pentru scurtarea timpului de gătire a fripturii la cuptor


    Chiar dacă rețeta pe care tocmai ți-am prezentat-o nu este dificil de realizat acasă, totuși, trebuie să recunoaștem că prepararea sa durează destul de mult. De aceea, ca alternativă, îți propunem să folosești un ingredient minune, care face parte din oferta noastră de produse: cotletul de porc gătit sous vide. Gătit la cuptor, acesta este gata în 20-30 de minute și are un gust savuros. Dacă nu ne crezi, încearcă-l și tu!


    3 reguli de care să ții cont, când gătești carnea de porc

     

    1. Scoate-o din frigider și las-o la temperatura camerei jumătate de oră sau o oră înainte de a o găti. Evită să o pui pe grătar sau să o dai la cuptor, când este foarte rece. 
    2. Gătește-o la foc mediu, pentru a obține o friptură suculentă și fragedă.
    3. Las-o la macerat cel puțin câteva ore înainte (sau peste noapte) dacă vrei ca aroma sa să fie cât mai intensă. 

     

    Friptura de porc cu garnitură reprezintă o variantă delicioasă pentru mesele cu prietenii și familia. Ia în considerare sfaturile și secretele pe care ți le-am dezvăluit și nu vei da greș cu acest preparat!

     

     

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum