• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Friptură de miel la cuptor - rețeta cu rasol gata de gătit

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

    friptura de miel cu cartofi in tava

     

    Friptura de miel este un preparat de nelipsit de pe mesele de sărbătoare ale românilor, cu atât mai mult cu cât sărbătorile pascale se apropie cu pași repezi. Secretul unei fripturi de miel pregătite la cuptor constă în păstrarea frăgezimii și suculenței acesteia, însă este destul de ușor să dai greș dacă nu ții cont de câteva sfaturi. 

    Astăzi îți prezentăm cea mai simplă rețetă de friptură de miel la cuptor, pe care o poți introduce în meniul de Paște, dar nu numai! 

     

    Ingrediente necesare pentru friptura de miel la cuptor

     

    Pentru a pregăti această rețetă delicioasă vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

    • 1.5-1.8 kg de carne de miel. Cea mai delicioasă friptură de miel se prepară din pulpa din spate;
    • 100 ml vin alb;
    • 4-5 căței de usturoi;
    • O legătură de usturoi verde;
    • 50 de g de unt;
    • Cimbru sau rozmarin (optează pentru rămurele, nu pentru produse la plic);
    • Sare;
    • Piper;
    • Foi de dafin, opțional. 

     

    Cât durează pregătirea fripturii de miel la cuptor?

     

    De regulă, prepararea fripturii de miel este un proces care durează, mai ales dacă optezi pentru carne proaspătă, pe care trebuie să o speli, să o cureți de pe os și să o asezonezi, iar mai apoi să o lași ”la odihnit” la temperatura camerei. În plus, se adaugă și timpul pentru gătirea efectivă la cuptor, la foc mic. Astfel, ai nevoie de 2-3 ore sau chiar mai mult pentru a pregăti acest preparat conform rețetei clasice. 
    Din fericire, există produse care te pot ajuta să scurtezi considerabil timpul de gătire și să îți ușurezi munca în bucătărie, rezultatul fiind exact o friptură fragedă și suculentă din carne de miel. Pe foodconcierge.ro ai la dispoziție o variantă culinară delicioasă și ușor de preparat: rasolul de miel gătit sous vide în suc propriu. Este vorba despre un produs congelat rapid, fără alergeni. Pentru prepararea rețetei de astăzi ai nevoie de două bucăți de rasol de miel din oferta foodconcierge.ro. 

     

    Cum pregătești friptura de miel la tavă cu rasolul gătit sous vide?

     


    friptura de miel cu cartofi intregi la tava


    Având la îndemână un produs precum rasolul de miel gata de gătit, rețeta de friptură de miel la tavă devine considerabil mai simplă. Tot ce ai de făcut este să urmezi pașii descriși în continuare:

    • Scoate rasolul de miel din congelator cu aproximativ 24 de ore înainte de a-l prepara. Decongelează-l în frigider. 
    • În momentul în care începi să pregătești mielul la tavă, începe prin a preîncălzi cuptorul la 200 de grade Celsius (în cazul cuptoarelor electrice) sau la treapa a treia ori a patra, în cazul aparatelor pe gaz. 
    • Îndepărtează folia de pe rasol și așează-l mai apoi într-un vas termorezistent. 
    • Unge tava cu unt. Poți folosi untul Oldenburger, nesărat, ideal pentru copt. Îl poți comanda de pe foodconcierge.ro, alături de alte produse perfecte pentru preparate rapid și delicioase. 
    • Spală, iar mai apoi toacă usturoiul verde și taie în jumătăți usturoiul alb. Presară ambele ingrediente în tavă, peste rasol.
    • Adaugă vinul, îndoit cu apă. 
    • După ce cuptorul a ajuns la temperatura indicată, trebuie să introduci rasolul în cuptor pentru 20-30 de minute, la foc iute. Pentru a se rumeni uniform, întoarce-l o dată, la jumătatea timpului necesar de gătire, iar în ultimele  15 minute redu focul la un nivel potrivit. 
    • Stropește carnea, din când în când, cu sosul din tavă
    • La final, scoate carnea din cuptor și las-o la răcit 10 minute. Tot acum este momentul să adaugi și mirodeniile.  

     

    Cum se servește mielul la cuptor?

     

    Salata verde cu ceapă și ridichi este, poate, cea mai populară garnitură pentru mielul la cuptor. Există, însă, și alte variante de garnituri, la fel de potrivite. De exemplu, sosul de muștar, salata orientală sau, pur și simplu, o porție de cartofi wedges la tavă sunt câteva dintre alegerile ideale de preparate care pot însoți rasolul de miel la cuptor. Poți încerca inclusiv cartofii Parisienne, care au un aspect și un gust deosebit și care se prepară foarte ușor la cuptor.


    Cele mai potrivite vinuri pentru carnea de miel 

     


    friptura de miel cu cartofi in tigaie

     

    Friptura de miel cu sos de vin și unt, asezonată cu rozmarin și usturoi se asociază de minune cu vinuri tinere și fructate. O alegere inspirată este vinul Cabernet, cel Chianti sau Rioja. 
    Pe de altă parte, dacă preferi carnea de miel servită în sânge, cu ierburi și legume, alege clasicul Pinot Noire. E drept - pentru un astfel de preparat se pretează și vinurile spumoase rose, precum Beaujolais-urile. 

     

    Legende culinare: de ce se servește carne de miel de Paște?

     

     

    friptura de miel feliata in tava

     

    În tradiția ortodoxă, carnea de miel este alimentul principal din care se realizează ospățul de Paște. Și, cu toate că acest  preparat se regăsește pe mesele multora dintre noi, nu toți cunoaștem istoria acestui obicei culinar. Important de subliniat este că mielul a fost, încă de la începuturile creștinismului, un simbol al noii religii. Concret, mielul este un simbol al sacrificiului și, conform credințelor populare, jertfirea acestui animal blând și nevinovat este o ofrandă adusă divinității. În scrierile biblice, Ioan Botezătorul îl numește pe Hristos ”mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii”. 
    Simbolistica încărcată de spiritualitate a acestui obicei se remarcă încă din timpurile străvechi, atunci când cel care era însărcinat cu tăierea mielului trebuie să urmeze un adevărat ritual de curățire: trebuia să se spele, să se bărbierească, să poarte îmbrăcăminte curată și să facă semnul crucii asupra animalului înainte de a-l sacrifica. Și mai interesant este faptul că, după ospăț, oasele mielului nu se aruncau la gunoi și nici nu se ofereau drept hrană altor animale ci erau îngropate la rădăcina unui copac tânăr. 

    Dincolo de faptul că friptura de miel a devenit un preparat specific Paștelui cel puțin în România, acest fel de mâncare este foarte sănătos, așadar poate fi servit în orice alt moment al anului. Poți prepara un rasol la tavă fără să-ți pierzi timpul în bucătărie alegând carnea de miel sous vide de pe foodconcierge.ro!

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum