• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Ficăței de pui în aluat

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

     

    Îți plac ficățeii de pui, dar nu ai destulă inspirație pentru a-i găti acasă? Ce-ai spune dacă i-ai servi într-o crustă crocantă și bine rumenită de aluat? Rețeta de ficăței de pui în aluat se numără printre cele mai vechi preparate, însă este întotdeauna o alegere potrivită pentru o masă copioasă alături de cei dragi. Descoperă ingredientele și modul de preparare al acestui deliciu culinar!
    Ingrediente necesare pentru rețeta de astăzi

     

     

    • O pungă (500g) de ficăței de pui Casa Gruia, de pe foodconcierge.ro;
    • 200 g făină;
    • 200-250 ml de lapte;
    • 400 ml de ulei de floarea soarelui;
    • 3 ouă;
    • Sare și piper. 

     

    Cum se fac ficățeii de pui în aluat?

     

    1. Sparge ouăle într-un castron și amestecă-le.
    2. Adaugă făina. 
    3. Toarnă laptele, amestecând continuu cu telul sau cu un mixer, pentru a evita formarea cocoloașelor. Trebuie să obții o compoziție puțin mai densă decât cea pentru clătite. 
    4. Adaugă sare după gust.
    5. Cât timp lași compoziție la ”odihnit” te poți ocupa de ficăței. Este ideal ca aceștia să fie decongelați la frigider înainte cu 24 de ore de a fi gătiți. În momentul în care începi prepararea rețetei, îi poți spăla și lăsa la scurs într-o strecurătoare. 
    6. Dacă preferi ficățeii de pui mai mici, îi poți tăia în funcție de preferințe. 
    7. Presară peste ei piper negru măcinat și amestecă-i cu grijă, pentru a nu se fărâma. Nu trebuie să pui și sare, dacă nu-ți dorești ca aceștia să se întărească la prăjit. Practic, crusta este singura care va fi sărată.
    8. Pune ficățeii de pui în compoziția pe care ai pregătit-o în urmă cu câteva etape și amestecă-i cu grijă, până ce sunt înveliți complet în aluat. 

     

    Cum prăjești corect ficățeii de pui?

     

    • Folosește o tigaie adâncă, în care adaugă un strat generos de ulei. Lasă-l să se încingă bine, pentru a nu fumega. 
    • Cu ajutorul unei linguri, pune-i, pe rând, la prăjit. Atenție, însă, vor sări stropi de ulei! De mare folos ar putea fi un capac perforat antistropire. De asemenea, este important este să ai răbdare, să nu aglomerezi tigaia și să îți protejezi fața de stropii de ulei păstrând o distanță corespunzătoare. 
    • Întoarce-i și pe cealaltă parte, după ce s-au prăjit câteva minute. 
    • Când aluatul s-a rumenit bine, scoate ficățeii cu o spumieră și lasă-i la scurs pe o farfurie tapetată cu șervețele de hârtie care să absoarbă excesul de ulei. 
    • Pentru că vei prăji întreaga cantitate de ficăței în mai multe ”ture” va fi necesar să mai completezi din când în când cu ulei, deci asigură-te că ai la îndemână acest ingredient. 

     

    Sugestii de servire a ficățeilor în aluat 

     

     

    Ficățeii în aluat pot fi serviți calzi, alături de mămăliguță, usturoi și, opțional, de cartofi prăjiți. Totuși, această asociere este una destul de bogată caloric mai ales dacă adaugi și cartofii, de aceea îți propunem și variante mai light. De exemplu, salata verde, asezonată cu puțin ulei și cu zeamă de lămâie va face ca acest preparat să fie mai ușor de digerat. De asemenea, îți propunem să încerci și o salată de inspirație mediteraneană - cea de roșii cu usturoi și busuioc. 
    Așa cum te-ai fi așteptat, salatele de murături, conopida murată sau gogonelele sunt ideale pentru a acompania acest preparat. 

     

    Varianta inedită: ficăței de pui în aluat cu bere 

     

    Rețeta pe care tocmai ți-am prezentat-o se poate pregăti și introducând printre ingredientele aluatului berea. Totuși, dacă nu ești un fan al acestei băuturi, este cel mai bine să păstrezi versiunea simplă a preparatului, deoarece berea își va lăsa amprenta asupra gustului ficățeilor de pui, împrumutându-le din aroma sa specifică. 

     

    Idei de preparate ”la minut” pe care le poți face cu ficăței de pui 

     

    Despre ficățeii de pui știm deja că au un conținut bogat de proteine, reprezintă o sursă importantă de fier și au un potențial caloric destul de scăzut. Așadar, există suficiente motive să integrezi și tu acest produs în meniul tău, mai ales dacă apreciezi și gustul tipic al acestora. Partea bună este că îi poți pregăti chiar și atunci când ești pe grabă, iar noi îți prezentăm în continuare și câteva idei ”la minut”!

     

    Ficăței de pui prăjiți cu ceapă și usturoi

     

     

    Pentru această rețetă nu ai nevoie de - ai ghicit! - ficăței de pui, ceapă, usturoi ulei și condimente după gust. Începe prin a căli ceapa și usturoiul, fără să le arzi (este suficient de 5-6 minute de prăjire la foc mic, sub capac, ca acestea să devină translucide). Mai apoi, pune la prăjit și ficățeii în uleiul încins, nu înainte de a-i lasă în lapte timp de 30 de minute. În aproximativ 10 minute de gătire de asemenea la foc mic, ficățeii vor fi gata. Acest preparat este gata rapid, fiind ideal pentru o masă în familie. Îl poți servi cu pătrunjel proaspăt pe deasupra. 
     


    Ficăței de pui în sos de roșii 

     

     

     

    O rețetă pe gustul celor care apreciază mâncărurile cu sos este cea cu ficăței de pui și passată de roșii. Ai nevoie de o pungă de ficăței congelați de la Casa Gruia, de 2 cepe albe, 200 ml de passată de roșii (poți folosi și bulion sau suc), piper, sare și ulei. După ce ai spălat ficățeii și după ce i-ai lăsat în lapte 20-30 de minute, pune-ii la cuptor într-o tavă, iar peste ei pune și ceapa tocată mărunt. Stropește cu puțin ulei și condimentează cu piper, iar la final toarnă sosul de roșii și vinul. Preparatul se lasă la cuptor la 180 de grade pentru 30 de minute. Poftă bună!

      


    De ce se pun ficățeii în lapte înainte de gătire?

     

    Știi de ce, în majoritatea rețetelor care folosesc ficat se recomandă ca acesta să fie lăsat câteva zeci de minute în lapte, înainte de a fi folosit pentru prepararea rețetei? Ei bine, pentru că vorbim despre organul care are rolul de a filtra toate alimentele pe care animalul respectiv le consumă, este important ca acesta să fie ”curățat” de toxine. Laptele favorizează acest proces și, totodată, conferă frăgezime ficățeilor. Astfel, aceștia se gătesc mai ușor și devin foarte sănătoși. 

     

      

     

     

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum