• Meniu
 • Cosul meu

  0 produse
  Vezi toate articolele

  Cum alegem și cum pregătim carnea de vită

  %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

   

  Carnea de vită este delicioasă, dacă știi cum să o alegi în funcție de modul de gătire preferat și de specificul preparatului pe care vrei să-l obții. Așa cum știi deja, ofertele măcelăriilor și ale supermarketurilor sunt extrem de variate, în ceea ce privește tipurile de carne de vită pe care le pun la dispoziția pofticioșilor, așadar, alegerea poate fi destul de dificilă, uneori. 
  La foodconcierge.ro, ne dorim să furnizăm nu doar cele mai bune produse și cele mai savuroase rețete, ci împărtășim cititorilor noștri și din know-how-ul maeștrilor bucătari iscusiți. Iată un ghid complet despre alegerea și pregătirea cărnii de vită!

  1. Care sunt principalele tipuri de carne de vită?
  2. Cum alegi carnea de vită în funcție de modul de preparare
   • Carnea de vită pentru grătar
   • Carnea de vită ideală pentru friptura la cuptor
   • Carnea de vită pentru ciorbe, tocănițe și mâncăruri gătite
  3. Etape de gătire pentru carnea de vită 
  4. Sfaturi practice pentru pregătirea corectă a cărnii de vită
   • Cum se temperează carnea de vită
   • Cum se taie carnea de vită
   • Când se sărează carnea de vită 
   • Cum se gătește carnea de vită sous vide 

   

  Care sunt principalele tipuri de carne de vită?

   

   

  În principiu, carnea de vită se împarte în trei categorii principale:

  1. Carnea de vițel - este cea care are cele mai multe pielițe și o culoare roz deschis;
  2. Carnea de mânzat - o poți distinge după nuanța tipică de roșu aprins și după firicelele subțiri de grăsime;
  3. Carnea de vacă - se caracterizează printr-o culoare mai închisă și printr-o textură mai ațoasă. 

  O altă clasificare a bucăților de vită este cea în funcție de originea rasei animalului. Astfel, putem vorbi despre următoarele categorii de carne de vită:

  1. carne de vită românească;
  2. carne de vită argentiniană;
  3. carnea de vită Brazilia - De pe site-ul nostru, poți alege mușchi de vită cu un grad superior de marmorare și care este considerat o adevărată delicatesă. 
  4. carne de vită japoneză (denumită și wagyu)

  Așa cum te așteptai, probabil, dintre cele trei tipuri de carne de vită enumerate mai sus, cea mai populară este carnea de vită românească, datorită faptului că este accesibilă ca preț și are un gust bun. 


  Cum alegi carnea de vită în funcție de modul de preparare?


  Ca regulă generală, trebuie să știi că poți opta pentru bucăți de carne de vită premium, care provin din zone ale corpului nedezvoltate muscular și care sunt, deci, foarte fragede, și pentru cele mai puțin fragede. Din prima grupă fac parte următoarele:

  • mușchiul file; 
  • mușchiulețul (New York);
  • T-bone;
  • porterhouse;
  • antricotul. 

  Dacă preferi carnea de vită premium, atunci când mergi la măcelărie urmărește câteva aspecte, pentru a te asigura că faci cea mai bună alegere:

  • optează pentru carnea de culoare roșu închis (carnea perfect maturată poate tinde chiar spre grena);
  • miroase carnea înainte de a o cumpăra - dacă este proaspătă, acesta va avea un miros slab;
  • firicelele de grăsime trebuie să fie albe, ferme și lucioase. Evită să cumperi carne de vită dacă grăsăminea este galbenă—este foarte posibil să fie alterată. 
  • Cauți carne de vită maturată? Textura acesteia va fi mai fermă la atingere. 

  Pe lângă toate aceste informații, foarte important este să iei în considerare modul de gătire. 


  Carnea de vită pentru grătar 


  Pentru a obține o friptură savuroasă la grătar poți alege antricotul. Deseori, acesta este utilizat pentru prepararea hamburgerilor, dar, niciodată nu trebuie gătit foarte bine. Antricotul este suculent și plin de gust (datorită faptului că are un conținut mare de grăsime). Poate fi asezonat cu o garnitură de piure sau cartofi prăjiți și cu o salată. 


  Carnea de vită ideală pentru friptura la cuptor 


  Gurmanzii care preferă carnea de vită la cuptor vor fi absolut încântați de gustul coastelor de vită pregătite astfel. De asemenea, ele pot fi pregătite și la jar. Fileul, de asemenea, se pretează pentru gătirea la cuptor, însă, poate fi fript pe grătar sau în tigaie. Fleica, bucata care provine din zona burții, se gătește lent, de aceea, prepararea la cuptor este cea mai bună alegere în acest caz. 


  Carnea de vită pentru ciorbe, tocănițe și mâncăruri gătite


  Pentru a pregăti o ciorbă de vită delicioasă, folosește vrăbioara. Aceasta este, poate, cea mai moale și mai puțin grasă componentă a vitei, având în vedere că provine din zona spatelui. În cazul tocănițelor și al altor mâncăruri înrudite, recomandăm pulpa de vită. De altfel, și aceasta poate fi utilizată în ciorbe, conferindu-le o aromă aparte. 
  Etape de gătire pentru carnea de vită 

   

   

  Așa cum știi deja, carnea de vită poate fi gătită la anumite grade de coacere care se caracterizează printr-o anume temperatură și prin nuanța sau textura pe care le conferă cărnii. 

   

  Grad de coacere Culoarea/textura cărnii Temperatura cărnii 
  Well done Maroniu > 71 °C
  Medium well Roz 65-69 °C
  Medium Rozaliu (carnea este fermă) 60-65 °C
  Medium rare Ușor rozaliu 55-60 °C
  Rare („în sânge“) Roșu  42-55 °C
  Blue Roșu (carnea este relativ rece) 46-49 °C

   

  Sfaturi practice pentru gătirea corectă a cărnii de vită 


  Carnea de vită se prepară simplu și acasă, dacă iei în considerare o serie de sfaturi care vor asigura reușita preparatului. 


  Cum se „temperează“ carnea de vită 


  Temperarea reprezintă aducerea cărnii la temperatura camerei. Deși, de multe ori, scoatem carnea din frigider și o pregătim imediat, aceasta este o greșeală care poate compromite preparatul, spun specialiștii. Procesul de temperare reduce, practic, timpul de gătire necesar și previne pierderea umidității, ceea ce înseamnă că bucățile de carne vor fi mai fragede. 
  Cea mai accesibilă metodă de temperare a cărnii este să o scoți din frigider cu una sau chiar două ore înainte de a începe să gătești. În acest mod, va atinge o temperatură de aproximativ 20-25 de grade C (comparativ cu cele 3, maxim 4 grade C pe care le are imediat ce este scoasă de la răcit). 


  Cum se taie carnea de vită?


   

  Modul de tăiere a cărnii de vită este esențial pentru ca rezultatul să fie unul gătit ca la carte. De ce? Pentru că tăierea contribuie la menținerea savorii cărnii. Regula de aur pentru un steak perfect este să tai carnea în direcția opusă fibrelor. Astfel, ea se păstrează suculentă. 

   

  Când se sărează carnea de vită 

   

   

  Un sfat important de care să ții cont pentru a obține, întotdeauna, fripturi de vită suculente și fragede este să adaugi sare doar în momentul în care carnea este gata preparată și deja „odihnită” - mai precis, imediat înainte de a o servi. Sarea adăugată înainte de pregătirea cărnii aduce la suprafața acesteia apa printr-un proces de osmoză. Asta înseamnă că friptura va fi, la final, mai uscată. 
  Cum se gătește carnea de vită sous vide?

   

   

  O adevărată delicatesă culinară este și carnea de vită gătită sous vide, un produs disponibil în oferta noastră. Aceasta este congelată rapid și gătită în suc propriu, de aceea, se remarcă printr-un gust cu totul și cu totul deosebit. Vita astfel gătită are nevoie de doar 20-30 de minute de coacere la cuptorul preîncălzit la 200 de grade C și poate fi servită alături de garnitura preferată. 

   

  un articol de Adrian Greavu

  Adauga comentariu

  Cod de securitate
   Nici un comentariu pana acum