• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Cremă de zahăr ars: Cum să prepari acest desert delicios

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

     

    Crema de zahăr ars sau ”Crème brûlée” este un desert foarte cunoscut și apreciat în întreaga lume, nu doar pentru gustul său, ci și pentru simplitatea rețetei pe care o are la bază. 

    Trinity cream, așa cum se mai numește crema de zahăr ars are, pe deasupra, o istorie foarte interesantă pe care chiar merită să o afli. Descoperă alături de noi cum să prepari acest desert delicios, dar și mai multe detalii despre originile sale!

     

    1. Istoria cremei de zahăr ars 
    2. Rețeta de cremă de zahăr ars
      1. Ingrediente pentru crema de zahăr ars
      2. Cum se prepară crema de zahăr ars
    3. Cum verifici dacă desertul este gata?

     

    Istoria cremei de zahăr ars

     

    Originea cremei de zahăr ars este, încă, intens dezbătută. Bucătari iscusiți din Franța, Spania și Anglia își atribuie meritele pentru crearea primei versiuni de Crème brûlée. Istoria atestă că acest desert era destul de popular inclusiv în Evul Mediu, diverse variante ale rețetei de cremă de zahăr ars circulând pe scară largă în întreaga Europă. Și totuși, cine este cel care a creat pentru prima dată acest desert?

     

    De ce ”Trinity Cream”?

     

    Se pare că un tânăr student din Marea Britanie a adus o contribuție majoră la ceea ce cunoaștem astăzi drept Crème brûlée. În secolul XVII, acesta ar fi prezentat personalului din bucătăria Colegiului Trinity din Cambridge o nouă rețetă de desert, mai precis o cremă de ouă cu topping de zahăr caramelizat. Interesant este că și astăzi bucătăria instituției de învățământ prepară acest desert apreciat. 

     

    De ce ”cremă catalană”?

     

    Pe de altă parte, catalanii pretind că acesta este un desert specific gastronomiei lor, motiv pentru care crema de zahăr ars mai este cunoscută și drept cremă catalană. Versiunea spaniolă este, de fapt, o cremă custard îmbogățită cu coajă rasă de lămâie sau de portocală (sau doar cu arome ale acestor fructe), deasupra căreia se toarnă zahărul caramelizat. 

     

    De ce Crème brûlée?

     

    Folosind ca inspirație rețeta spaniolă de cremă de zahăr ars, a luat naștere și variantă franceză a desertului. Astfel, Crème brûlée constă într-un disc de caramel preparat separat, poziționat peste crema custard. Modul de preparare al rețetei franceze se diferențiază de cel al englezilor care obișnuiesc să caramelizeze zahărul direct deasupra cremei de ouă. 

     

    Rețeta de cremă de zahăr ars

     

     

    Indiferent de originile sale, crema de zahăr ars merită să fie încercată de fiecare dintre noi, mai ales că se prepară foarte simplu și nici nu necesită o listă elaborată de ingrediente. Există, totuși, mici secrete care asigură reușita acestui îndrăgit desert de casă și pe care ți le vom dezvălui în acest articol. Vezi cea mai simplă și gustoasă rețetă de cremă de zahăr ars!

     

    Ingrediente pentru crema de zahăr ars

     

    • 8 ouă;
    • 1 litru de lapte (de preferat cât mai gras);
    • 350 g de zahăr tos - din care aproximativ 150-250 de g vor fi folosite pentru caramel;
    • Sare;
    • 2 plicuri de zahăr vanilat. 

     

    Cum se prepară crema de zahăr ars

     

    Deși această rețetă nu este una complicată, poți folosi diverse ustensile de bucătărie care să-ți ușureze efortul. De exemplu, pentru început vei avea nevoie de un mixer și de un bol în care să adaugi cele 8 ouă (nu este nevoie să le separi), alături de zahăr,  vanilie și un praf de sare. Mixează foarte bine totul timp de 2-3 minute. 

    Mai apoi, adaugă treptat laptele rece pentru a subția compoziția. La final, trebuie să rezulte un amestec spumos pe care îl vei lăsa deoparte pentru moment. 

    Pasul următor constă în pregătirea caramelului. Poți utiliza o cratită metalică în care să pui 150-200 de grame de zahăr, la foc mediu. De data aceasta, este necesar să te focusezi doar pe prepararea cremei amestecând continuu pentru a nu se lipi de marginile vasului.  Zahărul este caramelizat atunci când capătă o nuanță roșcată. Acum este momentul să te înarmezi cu două mănuși de bucătărie și să învârți cratița în care ai pregătit caramelul astfel încât pereții acesteia să se tapeteze perfect.

    După asta, las-o la răcit timp de câteva minute. 

    Nu-ți face griji dacă în tot acest timp de ”odihnă” caramelul va pocni sau va trozni - este absolut firesc.

    În etapa următoare vom trece la coacerea cremei de zahăr ars. 

     

    Pont util

     

    Evită să pregătești crema de caramel în vase de sticlă sau ceramică deoarece pot plezni. Dacă totuși nu ai la îndemână un vas metalic potrivit, poți folosi și recipientele menționate însă doar după ce le-ai încălzit. 

    Înainte de a da însă crema la cuptor împarte compoziția rezultată în două forme și așează-le, separat, în câte o tavă metalică plină până la jumătate cu apă rece. Ideal este să optezi pentru tăvi mai înalte, precum cele de friptură. În continuare, crema de zahăr ars se va găti la bain marie; astfel, ea se va încălzi treptat, o dată cu apa din tavă. 

    Mai apoi, se introduc tăvile cu cremă în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade unde vor sta pentru circa 40 de minute. Important este ca la fiecare 10 minute să adaugi în tavă câte o ceașcă cu apă rece. În total, sunt necesare 3 astfel de completări, respectiv: după primele 10 minute, după 20 de minute și după jumătate de oră de la introducerea în cuptor a cremei. 

     

    Cum verifici dacă desertul este gata?

     

    Deoarece timpul de coacere poate varia în funcție de cuptorul folosit, trebuie să știi cum să verifici dacă desertul tău este gata. Ei bine, ceea ce ai de făcut este să scuturi ușor formelele folosind o mănușă de bucătărie pentru a vedea dacă se formează valuri sub crustă. Dacă da, este cazul să mai lași crema la copt încă 15-20 de minute, până ce se încheagă, continuând să adaugi apă la fiecare 10 minute. 

    După ce este gata, crema de zahăr ars se lasă la răcit la temperatura camerei. Pentru a fi și mai gustoasă, o poți da apoi și la frigider timp de 2-3 ore (sau mai mult). 

     

    În momentul în care vrei să o servești, folosește un cuțit pentru a desprinde crema mai ușor de pe marginile formei. Acoperă vasul cu un platou adânc și răstoarnă crema, iar pentru un plus de savoare decoreaz-o cu înghețată de fistic; vei obține un desert savuros, cu un plating de excepție!

     

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum