• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Cotlet de porc la tavă pe pat de cartofi

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

     

    Îți place să gătești, iar atunci când o faci preferi confortul rețetelor ”ca la mama acasă”, simplu de pregătit? Cu siguranță propunerea noastră de astăzi va fi pe placul tău. Ce spui despre un cotlet de porc la tavă, fraged la interior și crocant la exterior, care se odihnește pe un pat de cartofi care se topesc în gură? 

    Te invităm să pregătești împreună cu noi această rețetă delicioasă!

     

    Ingrediente necesare pentru acest preparat 

     

    • 2 kg de cotlete de porc; le poți alege aceste cotlete cu os, disponibile pe foodconcierge.ro, care sunt gata feliate;
    • 1.5 kg de cartofi; vrei să câștigi timp și să te bucuri de savoarea unor cartofi delicioși? Optează pentru cartofii gata tăiați în jumătăți, pe care îi poți comanda de pe site-ul nostru;
    • 5 cepe - poți folosi atât ceapă albă, cât și roșie, pentru un mix de gusturi și pentru un plus de design;
    • 5-6 căței de usturoi;
    • 500 ml apă;
    • Sare și piper negru, după gust;
    • Paprika;
    • Chimen.

     

    Cum pregătești cotletele de porc la tavă cu cartofi 

     

    1. Preîncălzește cuptorul la 200 de grade.
    2. Spălă cotletele și tamponează-le cu șervețele de hârtie pentru a elimina excesul de apă. 
    3. Condimentează carnea cu sare, piper, chimen și paprika, în funcție de preferințele tale. 
    4. Dacă dorești, poți tăia cartofii mai mici, cuburi sau felii, dar la fel de bine îi poți folosi și așa cum sunt, adică înjumătățiți. 
    5. Sărează cartofi. 
    6. Într-o tavă în care ai pus hârtie de copt, adaugă mai întâi cartofii, urmați de cepele tăiate în 4 și de cățeii de usturoi. 
    7. Așază feliile de cotlet peste cartofi, toarnă în tava apa și acoperă vasul folosind un capac sau folie de aluminiu.
    8. Pune tava la cuptor pentru aproximativ 40-50 de minute la 180 de grade, apoi scoate folia (capacul) și mai lasă friptura la cuptor pentru încă 20 de minute la 200 de grade. 
    9. La final, poți servi preparatul alături de o salată generoasă (merg foarte bine salatele de varză, dar și cele de murături sau de salată verde, ori cele de crudități). De asemenea, carnea și cartofii au un gust foarte bun în combinație cu un sos de usturoi. 



    Rețeta rapidă cu cotlet gătit sous vide

     

    Rețeta pe care tocmai ți-am prezentat-o este cât se poate de delicioasă (crede-ne, merită așteptarea). Și totuși, ce faci atunci când ai la dispoziție un timp mai scurt pentru a pregăti masa? Mizezi pe varianta mai rapidă a acestui preparat, pe care o poți realiza dacă ai la îndemână cotletul de porc gătit sous vide, de pe foodconcierge.ro. 

     

    La fel ca în cazul în care ai alege cotlete mai subțiri sau cu mai multă grăsime și folosirea cărnii gătite sous vide oferă un mare beneficiu: scurtează considerabil timpul de gătire. 

    Înainte de a-l găti, carnea trebuie decongelată la frigider, cu aproximativ 24 de ore înainte de a fi folosită pentru rețetă. În ceea ce privește recomandările de coacere, cotletul se introduce la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru 20-30 de minute. Pentru a se rumeni uniform, este necesar să-l întorci o dată. 
    Este delicios atunci când se lasă la răcit pentru 10 minute, fiind servit mai apoi cu garnitura preferată. 

     

    Cum gătim corect carnea de porc?

     

     

     

    Carnea de porc este un aliment versatil, care poate fi gătit în numeroase moduri. Acesta este preferat în meniul specific românesc în special cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dar reprezintă o opțiune populară și în celelalte sezoane. Cel mai delicios mod de a găti acest tip de carne este la cuptor, având în vedere conținutul de grăsime destul de crescut al acesteia (acesta fiind și principalul motiv pentru care recomandăm consumul prudent al cărnii de porc). Prin gătirea la cuptor, friptura își păstrează substanțele nutritive și nu mai este necesar un adaos de grăsime. 

     

    Ce riscuri există atunci când carnea de porc nu este gătită suficient?

     

    La fel ca și carnea de pasăre sau cea de pește, atunci când carnea de porc este gătită insuficient există anumite riscuri, de care trebuie să fim conștienți. Carnea conține bacterii care pot fi eliminate doar prin respectarea timpilor de gătire. De asemenea, elimini astfel pericolul unei toxiinfecții alimentare. 
    Pe de altă parte, nici gătitul excesiv al cărnii nu este recomandat. Atunci când aceasta este prea bine făcută, pe suprafața sa se formează o crustă care conține substanțe nocive și care poate favoriza apariția unor tulburări gastrointestinale. 

     

    Trucul bucătarului

     

    În cazul în care folosești carne de porc crudă, gătește-o îndelung, la temperaturi medii, pentru a-și păstra frăgezimea. Carnea conține fibre musculare bogate în proteine, care se leagă între ele prin celule de colagen și de grăsime. Peste temperatura de 50 de grade, sucurile cărnii sunt eliminate, iar friptura se va întări. Atunci când este la temperaturi mici, proteinele din carne capătă o textură gelatinoasă care separă fibrele musculare și conferă frăgezime preparatului. 

    Încearcă și tu rețeta de cotlet de porc la tavă pe pat de cartofi, urmând sfaturile noastre!

     

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum