• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Cordon bleu, preparatul iconic al bucătăriei vieneze

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

    cordon bleu

     

    Îți prezentam într-un articol precedent modul de preparare al rețetei clasice de șnițel vienez; de data aceasta, venim cu o propunere culinară ceva mai sofisticată, tot din zona Austriei - este vorba despre deja faimosul cordon bleu a cărei denumire s-ar traduce, mot-a-mot ”panglica albastră”. 

    Descoperă mai multe despre istoria acestui preparat iconic din bucătătia vieneză, precum și două variante rapide de preparare!


    Cum a apărut cordon bleu?

     

    Cordon bleu este de fapt un șnițel vienez îmbogățit cu felii de jambon și brânză rulate în interiorul feliilor subțiri de carne. Ulterior, acestea sunt date prin pesmet și puse la prăjit. Despre cordon bleu există o primă mențiune într-o carte de bucate care datează din anul 1949, însă se pare că originile sale sunt legate de Elveția, mai exact de o întâmplare care s-a petrecut într-un restaurant din Brig. Acesta era însă denumit atunci escalop vienez. 
    Potrivit literaturii de specialitate, un grup mare de oameni aveau o rezervare la un restaurant din Brig; prin coincidență, un al doilea grup la fel de numeros s-a prezentat la locație susținând ca au o rezervare. Pentru că acest lucru a creat o mică încurcătură, bucătăreasa nu a dispus de suficientă carne pentru a pregăti masa ambelor grupuri; prin urmare, aceasta a avut strălucita idee de a folosi carnea pe care o avea deja, tăiată subțire și de a o umple cu brânză și șuncă. Proprietarul restaurantului a fost atât de încâtat de noua invenție culinară a bucătăresei sale, încât i-a oferit ”panglica albastră” - o metaforă care punea în evidență iscusința acestuia. De atunci, numele creației bucătăresei din Elveția a rămas ”cordon bleu”. 

     

    De unde vine denumirea de cordon bleu?

     

    Și totuși, de unde este inspirat termenul de ”cordon bleu”, atribuit ca denumire acestui preparat? Potrivit celor de la Larousse Gastronomique, ”panglica albastră” era un accesoriu purtat de către membrii celui mai înalt ordin al cavaleriei, L’Ordre des chevaliers du Saint-Esprit, instituit[ de Henri al II-lea al Franței în 1578. Prin asociere, conceptul a fost folosit și în cazul mâncării preparate la standarde înalte, de către bucătari remarcabili. 

     

    Cordon bleu de pui, rețeta pas cu pas 

     

    cordon bleu alaturi de piure de cartofi

     

    Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru prepararea rețetei de cordon bleu:

    • 2 jumătăți de piept de pui;
    • 50 de grame de cașcaval (este de preferat să alegi un sortiment care se topește ușor);
    • 6 felii subțiri de șuncă presată de pui;
    • 2 ouă;
    • Pesmet;
    • Făină:
    • Ulei;
    • Sare și piper. 

     

    Mod de preparare 

     

    Dacă alegi bucăți întregi de piept de pui, acestea trebuie spălate și tăiate, pe lung, în felii subțiri. Sărează și piperează carnea de pe ambele părți, după care treci la rularea cașcavalului în șunca presată. Poți tăia cașcavalul în bețe mai groase, pe care să le așezi deasupra feliei de șuncă. După ce ai format un rulou, așază-l pe felia de piept de pui și rulează-le din nou. Folosește scobitori pentru a fixa porțiile de cordon bleu (dar ai grijă să le scoți înainte de servire!). 

     

    Cum faci panada pentru cordon bleu?

     

    Pentru început, pregătește trei recipiente în care vei așeza separat făina, ouăle bătute cu un praf de sare și pesmetul. Mai apoi, vei trece fiecare bucată de cordon bleu de două ori prin făină și ou(alternativ) și o dată prin pesmet (la final). Încearcă să lucrezi cât  mai atent, evitând să înțepi carnea cu furculița. 

    Mai departe, poți trece la prăjirea bucăților de cordon bleu. Vei avea nevoie de ulei (dar poți folosi și un amestec de unt și ulei, așa cum se face și în cazul șnițelului vienez simplu).. Asigură-te că grăsimea este perfect încinsă înainte de a pune șnițelele în tigaie și, totodată, că nivelul acesteia depășește jumătate din grosimea ruladei. Important este să prăjești cordon bleu-ul la foc mic, având grijă să-l întoarcem constant până ce capătă o nuanță aurie pe toate părțile. Pentru a fi complet prăjit și în interior, este nevoie de un timp de prăjire de minimum 10 minute. Când sunt gata, scoate ruladele de pui pe o farfurie în care ai așezat șervețele absorbante de hârtie pentru a îndepărta excesul de ulei. Scoate scobitorile și servește preparatul alături de garnitura preferată!


    Încearcă savurosul cordon bleu Edenia de pe foodconcierge.ro 

     

    cordon bleu de la Edenia

    Vrei să te bucuri de gustul unui cordon bleu pregătit ca la carte în doar câteva minute, cu un minim de efort? Încearcă savurosul cordon bleu Edenia de pe foodconcierge.ro! Acesta este preparat din piept de pui, șuncă de curcan și brânză Gouda, toate învelite într-o crustă crocantă și aurie din pesmet. Prăjit în baie de ulei, produsul este gata în doar 5-6 minute, în timp ce, la cuptor, acest cordon bleu se coace în circa 20-25 de minute. Vorbim despre un produs vedetă din gama noastră de preparate ready cook, pe care ți le recomandăm și ție!


    Curiozitati despre cordon bleu 

     

    • Ziua Națională a preparatului cordon bleu se sărbătorește pe 4 aprilie. 
    • În mod tradițional, cordon bleu este servit cu cartofi pai franțuzești sau cu orez și cu sos de roșii. 
    • Prima mențiune despre cordon bleu de pui a fost în publicația Los Angeles Times, în 1968. 
    • Cordon bleu poate fi prăjit la tigaie sau copt în cuptor. 
    • Asemănător acestui preparat este puiul Kiev. 

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum