• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Ciulama de pui: o rețetă pentru toate gusturile

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

     

    Gătești frecvent cu carne de pui dar nu mai ai inspirație pentru rețetele tale? Uită de preparatele banale și încearcă o rețetă pentru toate gusturile: ciulama de pui cu ciuperci și smântână. O mâncare foarte asemănătoare cu deliciosul ”blanquette de volaille” al francezilor, ciulamaua este ideală pentru mesele tradiționale cu familia și prietenii, fiind un prânz savuros și sățios. 

    Dar, să trecem la treabă și să descoperim împreună cum se pregătește ciulamaua de pui cu ciuperci!

    1. Ingrediente pentru ciulamaua de pui
    2. Cum pregătim supa de pui pentru ciulama?
    3. Cum cureți puiul pentru ciulama?
    4. Cum se pregătesc ciupercile?
    5. Cum se face sosul alb pentru ciulamaua de pui?

     

    Ingrediente pentru ciulamaua de pui 

     

    Pregătirea rețetei de ciulama de pui necesită circa jumătate de oră de preparare și o oră și jumătate de gătire. Pentru a pregăti 4 porții de mâncare îți sunt necesare următoarele ingrediente:

    • ½ kg de pulpe de pui;
    • 300 g ciuperci champignon sau hribi;
    • 20 g de unt;
    • O lingură de ulei;
    • 2 căței de usturoi;
    • Pătrunjel proaspăt;
    • Mărar proaspăt;

    Pentru sos:

    • 50 g de unt cu minim 80% grăsime; ideal este cel de la Oldenburger, obținut din lapte proaspăt de vacă, cu un conținut de 82% grăsime. 
    • O lingură de făină;
    • Sare;
    • 300 g de smântână fermentată;
    • 2-3 căței de usturoi;
    • ½ litri de supă de pui. 

    Pentru supă:

    • 2 morcovi;
    • O rădăcină de pătrunjel;
    • O rădăcină de păstârnac;
    • 50 de g de rădăcină de țelină;
    • ½ ceapă albă;
    • O linguriță de boabe de piper;
    • 2 lingurițe de sare;
    • 2 litri de apă. 

     

    Cum pregătim supa de pui pentru ciulama?

     

    • Dacă nu este prima dată când gătești o supă de pasăre, cu siguranță va fi mai ușor să parcurgi etapele pentru prepararea supei de pui pentru ciulama. Și, chiar dacă ești începător în această privință, indicațiile noastre îți vor ghida pașii în bucătărie! Deci, cum pregătim supa pentru ciulamaua de pui?
    • Pune la fiert pulpele de pui alături de 2 litri de apă într-o oală încăpătoare. Adaugă și 2 lingurițe de sare. Un detaliu important este să nu acoperi vasul cu capac. 
    • Atunci când carnea începe să fiarbă, dă focul mai mic și, cu ajutorul unei palete, îndepărtează spuma care s-a format la suprafața supei. 
    • Următorul pas constă în adăugarea zarzavaturilor tăiate în bucăți mari - poți tăia legumele în sferturi. 
    • Condimentează cu boabe de piper. 
    • Lasă supa să fiartă la foc mic circa 40 de minute din momentul în care aceasta a atins din nou punctul de fierbere. 
    • Poți completa nivelul lichidului cu una, două cești de apă, dacă observi că supa scade prea mult. 

    Trebuie să știi că rețeta de astăzi poate fi pregătită și cu supă rămasă din zilele anterioare. Dacă procedezi astfel, este nevoie doar să o încălzești până ce dă în fiert și să o lași să clocotească pentru 4-5 minute. 

     

    Cum cureți puiul pentru ciulama?

     

    • După ce supa s-a fiert, scoate pulpele și zarzavaturile din oală și lasă-le în strecurătoare. 
    • Îndepărtează pielea și cartilajele din capetele pulpelor de pui.

     

    Cum se pregătesc ciupercile?

     

    Ciupercile trebuie spălate, curățate și tăiate în sferturi, însă o alternativă la îndemâna oricui este reprezentată de ciupercile congelate. De pe foodconcierge.ro poți comanda hribi cuburi, renumiți pentru aroma și gustul lor intens.  Hribii sunt culeși și congelați rapid pentru a-și păstra aroma și sunt ideali pentru tocănițe sau supe, dar nu numai. 

    Pe de altă parte, dacă preferi ciupercile Champignon, alege-le pe cele de la Edenia, gata feliate. Le poți găsi de asemenea în oferta magazinului nostru online și nu necesită decongelare înainte de gătire. 

    Indiferent de sortimentul pe care îl preferi, ciupercile se adaugă într-o tigaie încinsă în care ai pus în prealabil unt și puțin ulei și după ce ai călit mai întâi ceapa și usturoiul, fără a le rumeni. Folosind o spatulă, călește aceste ingrediente pentru 6-7 minute. Asezonează la final cu sare și piper. 

     

    Cum se face sosul alb pentru ciulamaua de pui?

     


    Pentru a pregăti sosul alb de ciulama ai nevoie de o tigaie curată, de preferat un model mai înalt, antiaderent. Cu ajutorul său topește împreună untul și făina, adăugând și un praf de sare. Practic, vei pregăti un rântaș alb, adică un sos îngroșat cu făină - pentru prepararea căruia este nevoie să păstrezi focul mic și să amesteci continuu cu o lingură de lemn. 
    Începe să torni cei 500 de ml de supă de pui treptat și amestecă temeinic amestecul pentru prevenirea cocoloașelor. La final vei obține un sos galben, subțire, pe care va trebui să-l mai lași la clocotit încă 5 minute, astfel încât să se gătească făina și să se mai îngroașe. Adaugă și smântâna fermentată și amestecă, după care mai lasă sosul să fiarbă timp de câteva minute. 
    Ne apropiem de finalul rețetei, așadar tot ce îți mai rămâne de făcut este să integrezi și ciupercile în sosul de ciulama. Nu uita nici de cățeii de usturoi, pe care va trebui să-i zdrobești înainte. Pune în sosul pregătit și pulpe de pui și stinge focul.

     

    Cum servim ciulamaua de pui?

     

     

    Ciulamaua de pui se servește caldă, păstrându-se sub capac până la servire pentru a preveni formarea pojghiței la suprafața sa. Dacă organizezi o masă tradițională, pregătește și o mămăliguță zdravănă, ideală pentru ciulama. Ca alternativă, poți prăji rapid câteva felii de pâine.
    Deasupra sosului de ciulama poți presăra, pentru aspect dar și pentru gust, pătrunjel verde și chiar și mărar. 

    Poftă bună! 

     

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum