• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Ciorba rădăuțeană: rețeta tradițională a unui preparat cu istorie

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

     

    Preparatele moldovenești nu mai au nevoie de nicio prezentare! Dacă vrei să deguști din mâncarea excelentă a zonei, nu este neapărat necesar să ajungi pe meleagurile sale; poți găti chiar în bucătăria ta rețete moldovenești delicioase, din lista cărora nu trebuie să ratezi ciorba rădăuțeană. 

    Cuprins:

    1. Ce trebuie să știi despre ciorba rădăuțeană
    2. Prin ce se deosebesc ciorba de burtă și cea rădăuțeană?
    3. Ingrediente pentru rețeta de ciorbă rădăuțeană
    4. Cum pregătești o ciorbă rădăuțeană tradițională
    5. Cum se servește ciorba rădăuțeană

     

    Ce trebuie să știi despre rețeta de ciorbă rădăuțeană 

     

    Rețeta tradițională de ciorbă rădăuțeană a luat naștere la finalul anilor 70, făcând parte din meniul Restaurantului Nordic din Rădăuți. Cea căreia trebuie să-i mulțumim pentru această savuroasă zeamă este Cornelia Dumitrescu, un maestru culinar al acelor vremuri. Nu după mult timp de la introducerea ciorbei de pui cu smântână în rețetarul localului cu ștaif, aceasta a devenit alegerea preferată a localnicilor, dar și a turiștilor din țară sau de peste graniță. 

    Apărută din dorința bucătăresei de a oferi clienților care calcă pragul restaurantului o alternativă la ciorba de burtă, pe care nu toți o agreăm, ciorba rădăuțeană conținea, inițial, carne de curcan; mai apoi, însă, din nevoia de a crea un preparat mai economic s-a folosit carnea de pui. În general, ciorba rădăuțeană se pregătește nu doar din piept de pui, ci și din pulpe, aripi, gâturi sau spinări, dar toate cu piele și os. 

     

    Prin ce se deosebesc ciorba de burtă și cea rădăuțeană?

     

    Deși ambele tipuri de ciorbe, atât cea de burtă, cât și cea rădăuțeană dau bătăi de cap gospodinelor când vine vorba despre a preveni efectul de brânzire (în urma adăugării smântânii cu albușuri), aceste preparate diferă într-o oarecare măsură. De fapt, am putea spune chiar că singurul lucru pe care îl au în comun cele două este liaisonul, obținut din următoarele ingrediente: găbenușuri, amestecul de smântână, oțet și usturoi. Pe de altă parte, în timp ce ciorba de burtă are o textură mai cremoasă, dar și mai consistentă, ciorba rădăuțeană este mult mai subțire (motiv pentru care se și leagă, deseori, cu făină). De asemenea, nu trebuie să uităm că ciorba de burtă se face din vită și nu din pui, precum cea pe care ți-o prezentăm astăzi. 

     

    Ingrediente pentru rețeta de ciorbă rădăuțeană

     

    Pentru a pregăti o oală de aproximativ 5 litri de ciorbă rădăuțeană, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

    • 1 pui - cca. 1.2, 1.5 kg; poți alege Poulet Jaune Fermier d’Auvergne de la Edenia, de pe foodconcierge.ro, o carne de o calitate superioară;
    • 4 morcovi;
    • 1-2 cepe;
    • 1 ardei gras;
    • 1 țelină;
    • 2 rădăcini de pătrunjel;
    • 2 rădăcini de păstrârnac;
    • 1 linguriță de piper boabe;
    • 3-4 lingurițe de sare;
    • Oțet;
    • 4-5 căței de usturoi zdrobiți. 

    Pentru liaison:

    • 4-5 gălbenușuri de ou;
    • 50 g de făină;
    • ½ kg de smântână fermenentată, de preferat mai grasă (minim 20% grăsime);

     

    Cum pregătești o ciorbă rădăuțeană tradițională

     

    1. Dacă este nevoie, toaletează puiul eliminând penele și puful, dar păstrând pielea și oasele. 
    2. Tranșează-l în piese de mărime potrivită, desprinzând întâi aripile, iar mai apoi pulpele. 
    3. Secționează carcasa de pui pe lateral pentru a desprinde spatele de piept. Taie-le pe ambele în două, pe lung. 
    4. Treci la pregătirea zarvatului și începe prin a spăla și decoji, acolo unde este cazul, legumele. Taie-le în două și lasă-le deoparte. 
    5. Ia o oală mare (de aproximativ 6 litri) și pune în ea bucățile de pui. 
    6. Toarnă deasupra apă (rece) până ce se acoperă integral toată carnea și presară 3 lingurițe de sare. 
    7. Pune oala la fiert la foc mare. 
    8. În timp ce fierbe, folosește o paletă și ia spuma care se formează la început deasupra supei. 
    9. Atunci când spuma nu se mai formează (după circa 15 minute de fierbere) este momentul să adaugi în oală zarzavaturile, alături de piperul boabe. 
    10. Lasă la fiert încă 45 de minute. 
    11. La final, oprește focul și strecoară supa. Păstrează în oală zeama, iar carnea și legumele pune-le la răcit într-o strecurătoare. 
    12. Completează nivelul de lichid cu încă un litru de apă și pune din nou oala la fiert. 
    13. Între timp, apucă-te să dezosezi carnea. Fiind suficient de fiartă, carnea se va desprinde foarte ușor de pe oase. 
    14. Pentru ca bucățile de pui să nu se ”usuce” până ce vei pregăti și liaisonul, pune un polonic-două de supă într-un castron și lasă-le să se ”hidrateze”. 
    15. Mai departe, toacă 2 morcovi în cubulețe și lasă-i deoparte pentru moment. 
    16. Pregătește liaisonul turnând smântana într-un bol, alături de cele 4 gălbenușuri de ou. 
    17. Pune în bol și făina, dar și usturoiul zdrobit și amestecă-le pe toate foarte bine. 
    18. Pentru a tempera compoziția, adaugă, trepatat trei polonice de supă fierbinte, amestecând continuu. 

     

    Secret de bucătar 

    De ce este importantă temperarea? Pentru ca aceasta înseamnă egalizarea temperaturilor și pentru că previne coagularea oului în urma șocului termic, la contactul cu supa fierbinte. 

    1. Întoarce-te la oala cu supă și lasă focul mic; urmează să torni liaisonul peste ea. 
    2. Asigură-te că ai la îndemână o lingură de lemn și începe să torni liaisonul deasupra supei, amestecând pentru a nu se forma cocoloașe. 
    3. Fierbe ciorba pentru alte câteva minute, pentru ca făina să se fiarbă și ea. 
    4. Adugă la final și carnea de pui și cubulețele de morcovi. Ciorba este gata!

     

    Cum se servește ciorba rădăuțeană 

     


     

    Ciorba rădăuțeană este ideală servită fierbinte, alături de ardei iute și de pâine proaspătă, dar și cu extra smântână. Cei mai mulți dintre gurmanzi aleg să își acrească ciorba cu oțet direct în farfurie, dar dacă o preferi ca atare, poți renunța la acrire. Pentru culoare și aromă, presară deasupra și pătrunjel tocat. 

    Ciorba rădăuțeană este un preparat fin, gustos și hrănitor. În plus, pregătirea sa nu este costisitoare, motiv pentru care reprezintă o variantă foarte bună pentru masa întregii familii. 

     

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum