• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Ciorba de burtă - rețeta simplă

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

    boluri ciorba burta pe masa de lemn

     

    Ciorba de burtă face parte din preparatele de bază ale bucătăriei tradiționale românești și se numără printre cele mai controversate feluri de mâncare! Dacă o savurezi cu plăcere de fiecare dată, trebuie să știi că există diverse rețete de ciorbă de burtă pe care le poți face acasă, chiar dacă nu ai o experiență vastă într-ale gătitului. 
    Din fericire, pe foodconcierge.ro, poți comanda ingrediente speciale care scurtează timpul de gătire, care micșorează efortul depus în bucătărie și care adaugă un plus de savoare acestui preparat. Invităm curioșii și pofticioșii să descopere rețeta simplă de ciorbă de burtă!

     

    Ingredientele necesare pentru o ciorbă de burtă delicioasă

     

    Spre deosebire de alte tipuri de ciorbe, cea de burtă elimină din start cantitățile mari de zarzavaturi, reușita acestui preparat fiind dată, în principal, și așa cum era probabil de așteptat, de calitatea burții folosite. Pentru a pregăti o ciorbă de burtă ca la carte, alege oase de vită, ingredientele ideale pentru a crea aceea textură cremoasă, inconfundabilă. În ceea ce privește mirodeniile care conferă acestui fel de mâncare savoarea specifică, vei avea nevoie doar de usturoi proaspăt. Iată, așadar, ce trebuie să cuprindă lista de ingrediente pentru ciorbă de burtă, pentru aproximativ 10 porții:

    • 2 kg de burtă congelată și prefiartă; 
    • 1 kg de oase de vită; 
    • 6 ouă (doar gălbenușurile);
    • 400 de ml de smântână de gătit; 
    • 1 morcov;
    • 4 litri de apă;
    • sare;
    • piper boabe;
    • 1 lingură de ulei;

     

    Modul de preparare al ciorbei de burtă

     

    Iată pașii pe care trebuie să-i faci, dacă vei urma rețeta clasică de ciorbă de burtă:

    • fierbe oasele de vită la foc mediu, în 4 litri de apă în care ai adăugat sare și boabele de piper; de regulă, oasele necesită un timp de fierbere de circa 2 ore, timp în care este nevoie să elimini spuma care se formează la suprafața apei. 
    • după ce s-au fiert, separă oasele de supa obținută; din cantitățile recomandate în rețeta noastră, vei obține aproximativ 3 litri de supă concentrată.
    • reîncălzește supa de oase și completează-i volumul, adăugând 2 litri de apă. 
    • atunci când apa atinge punctul de fierbere, poți adăuga fâșiile de burtă. 

    Dacă optezi pentru prepararea acestei rețete cu burtă proaspătă, va fi necesar să tai burta în fâșii subțiri, să le cureți și să le speli foarte bine.  E important să știi că rețeta va căpăta un grad de dificultate în acest caz, deoarece curățirea burții de vită necesită atenție, răbdare și destul de multe cunoștințe gastronomice - știai, de exemplu, că burta de vită pe care o procuri din măcelării poate conține și bucăți din reticulum? Ei bine, acestea trebuie spălate și curățate temeinic, pentru a nu compromite preparatul. Ai, însă, o alternativă mult mai simplă și mai rapidă!


    Rețeta simplă: Cum prepari ciorba din burtă congelată și prefiartă?

     

    bol ciorba asezonata alaturi de ceainic

     

    Dacă vrei să te bucuri de aroma unui preparat delicios, fără să depui prea mult efort în bucătărie, folosește pentru ciorbă burta congelată și prefiartă de vită. Îți propunem să alegi burta de vită fideluță de la Casa Gruia, ambalată la 1 kg. Reține că ai nevoie de două pungi de vită Casa Gruia pentru a obține o oală generoasă de ciorbă. Alegând un astfel de produs, tot ceea ce îți rămâne de făcut este să pui tăiețeii de burtă într-un recipient și să-i lași la decongelat la temperatura camerei sau în frigider. Scapi, deci, de timpul pierdut pentru a parcurge pașii pregătirii bucăților de burtă. 
    Mai apoi, clătește fideluțele din burtă foarte bine, în mai multe ape (folosește întotdeauna apă rece!), până ce te asiguri că și-au pierdut mirosul specific. Pasul următor constă în strecurarea bucăților de burtă, după care ele pot fi adăugate peste supa filtrată. Partea bună este că burta de vită prefiartă fierbe foarte repede, în aproximativ 20-30 de minute. 
    Cât fierbe ciorba, pregătește morcovul. Începe prin a-l rade pe răzătoarea fină și mai apoi călește-l cu o lingură de ulei timp de maxim 10 minute. Păstrează flacăra mică, pentru ca morcovul să se înmoaie bine și aroma să se intensifice. Adaugă și morcovul în supă și lasă totul la fiert timp de un sfert de oră. 


    Pont de la bucătarul șef: Cum se drege ciorba de burtă?

     

    bol ciorba burta pe masa de lemn

     

    Când ciorba este gata, asezoneaz-o cu usturoiul zdrobit, amestecat cu puțină apă. Nu uita să amesteci foarte bine, pentru ca preparatul să se omogenizeze. 
    Totodată, urmând rețeta tradițională, ciorba de burtă se drege cu smântână și cu gălbenușuri de ou. Totuși, sfatul bucătarului șef este ca acest procedeu să se realizeze în momentul servirii, pentru fiecare porție în parte. În acest mod, se evită coagularea gălbenușurilor, iar ciorba își va păstra gustul și aspectul plăcut până la următoarea masă.  Pentru a crea liezonul pentru ciorba de burtă, ai nevoie și de smântână lichidă, cu minim 30% grăsime. Poți folosi smântâna Oldenburger de pe foodconcierge.ro, obținută din lapte proaspăt de vacă, cu 35% grăsime.
    Drege ciorba mixând cele 6 gălbenușuri cu smântână lichidă pentru gătit și cu un praf de sare. Amestecă totul foarte bine, după care adaugă câte un polonic de supă fierbinte peste compoziția obținută. 5-6 polonice de ciorbă puse peste gălbenușuri și smântână sunt suficiente pentru ca liezonul să fie preparat corect. Toarnă compoziția rezultată în oala cu ciorbă și amestecă foarte bine. Asigură-te că focul este deja stins și că preparatul are cel puțin 5 minute de tihnă în momentul în care adaugi liezonul. În caz contrar, gălbenușurile se vor coagula din cauza șocului termic.

     

    Curiozități despre ciorba de burtă

     

    • Știai că ciorba de burtă era, inițial, un preparat care făcea parte din meniul aristocraților? La început, aceasta a fost servită la curțile marilor boieri, după care, în perioada dintre cele două războaie, a început să facă parte din oferta restaurantelor. Mai apoi, aceasta a devenit un preparat de nelipsit de pe masa oricărui român. 
    • Ciorba de burtă era mâncarea preferată a trupelor Imperiului Otoman, la fel și cea de berbecuț. 
    • Ciorba de burtă este un fel de mâncare de origine orientală, deși, a fost adoptat în gastronomia românească încă din cele mai vechi timpuri. Primele rețete de ciorbă de burtă au fost aduse pe meleagurile autohtone de către domnitorii fanarioți. 
    • Bulgarii, turcii, albanezii și sârbii pregătesc ciorba de burtă după propriile rețete. 
    • Alături de alte tipuri de ciorbe, cea pregătită din burtă de vită era recomandată în procesul de recuperare al bolnavilor, fiind considerată o mâncare ușor digerabilă. 


    Ciorba de burtă se servește cu ardei iute și cu pâine proaspătă; în funcție de preferințe, poate fi acrită cu oțet, zeamă de varză sau borș de casă.

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
    • pare simplu
      Niciodata n-am stiut sa fac ciorba de burta, nu e tocmai favorita mea, dar acum o sa incerc sa pregatesc una pt familie in weekend, pare destul de simplu
      Raspunde ›
    «1»