• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Ciorbă ardelenească de fasole verde cu smântână și bacon

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

    ciorba ardeleneasca cu legume

     

    Păstăile de fasole pot fi folosite pentru a pregăti tocănițe delicioase, dar acestea pot fi integrate și în diverse rețete de ciorbe. Dacă ai savurat vreodată o porție de ciorbă ardelenească de fasole, cu siguranță nu este nevoie să te convingem de gustul aparte al acestui fel de mâncare. 

    Vrei să-ți porți papilele gustative pe culmile plăcerii? Atunci ar trebui să încerci o variantă inedită a acestui preparat - ciorba de fasole verde cu smântână și bacon, un deliciu pentru pofticioși!


    Ingrediente pentru ciorba ardelenească de fasole verde 


    fasole verde in bol

     

    • 450 de grame de fasole verde congelată de la Edenia; poți găsi acest produs pe foodconcierge.ro - o pungă conține cantitatea ideală pentru această rețetă; Nu-ți face griji, fasolea Edenia nu necesită decongelare!
    • 250 grame de bacon. Folosește baconul copt din oferta noastră, un ingredient cu aromă intensă, care va potența savoarea acestui preparat;
    • 2.5 litri de apă;
    • 250 de grame de smântână;
    • 3 linguri de oțet;
    • 3 linguri de făină;
    • 2 cepe mari;
    • 2 căței de usturoi;
    • Jumătate de linguriță de turmeric. Acest ingredient este opțional, însă îl poți adăuga pentru a nuanța plăcut ciorba, conferindu-i o tentă gălbuie. 

     

    Cum pregătești o ciorbă de păstăi de fasole?

     

    Nu este deloc dificil să pregătești o ciorbă de fasole ardelenească, mai ales dacă ții cont de sfaturile noastre. Iată cum pregătești o ciorbă savuroasă de păstăi de fasole!

    1. Pune apa într-o oală și lasă păstăile întregi de fasole la fiert, alături de usturoiul tăiat felii, pentru aproximativ 6-8 minute de când apa a început să fiarbă.
    2. Între timp, dacă folosești bacon crud, acesta trebuie pus la călit. Sari peste acest pas dacă ai ales baconul copt de pe foodcierge.ro. 
    3. Într-o tigaie cu puțin ulei încins, călește ceapa tocată mărunt, până ce se rumenește ușor. 
    4. Adaugă două polonice de apă în care a fiert fasolea, cele 3 linguri de făină și amestecă totul foarte bine, până se omogenizează. 
    5. Dacă folosești și turmeric, îl poți adăuga peste amestec, pe care îl vei mai lăsa puțin la fiert. 
    6. Pune ceapa peste fasolea fiartă și mai lasă să fiarbă încă 5 minute.
    7. Adaugă baconul, după care este nevoie de încă 5 minute de fierbere. 
    8. La final, adaugă oțetul și piperul măcinat și oprește focul. 
    9. Într-un bol amestecă smântâna cu 2-3 polonice de supă fierbinte, pentru a ”drege” zeama. Cu siguranță îți amintești această etapă de la rețeta de ciorbă de burtă. După ce ai omogenizat bine smântâna și supa într-un recipient separat, poți adauga amestecul peste ciorbă. 

     

    Important de menționat este că această rețetă poate fi pregătită și cu fasole galbenă. În cazul în care preferi acest sortiment, comandă de aici fasole galbenă întreagă, congelată, de la Edenia.  


    Ce fel de verdeață se pune la ciorba de fasole?


    ciorba ardeleneasca cu smantana si verdeata


    Alături de condimente, verdeața este ingredientul minune care conferă mâncărurilor un plus de savoare. Dacă te întrebi ce fel de verdeață se pune la ciorba de fasole păstăi, ei bine, noi îți recomandăm să faci aceeași alegere ca și în cazul celei din fasole boabe și anume pătrunjelul verde. Îl poți presăra la final, în oala cu ciorbă sau, în funcție de preferințele fiecăruia dintre invitații la masă, direct în farfurie. 

     

    Cum se servește ciorba cu păstăi de fasole?

     

    Ciorba cu fasole verde se servește caldă - sau chiar fierbinte - cu pâine proaspătă și cu ceapă roșie; oricum ar fi, de un lucru suntem siguri: o vei mânca pe nerăsuflate!

     

    Superstiții și curiozități despre fasole 

     

    fasole verde cruda

     

    Fasolea este un aliment foarte bogat în fibre și nutrienți și foarte gustoasă, de altfel. Despre ea putem afla o mulțime de superstiții și de curiozități care fac înconjurul lumii:

    • În Nicaragua, cuplurile proaspăt căsătorite primesc în dar de la apropiați un bol cu fasole. Pentru locuitorii zonei, acest cadou este aducător de noroc pentru miri!
    • Cele mai lungi păstăi de fasole din lume ajung chiar și la 1.5 m lungime. 
    • Fasolea este cultivată de către oameni de mai bine de 1.000 de ani și este originară din America Centrală și de Sud. 
    • Fasolea verde a fost adusă în regiunile mediteraneene de către celebrul navigator Cristofor Columb. 
    • În prezent, China, Indonezia și India sunt cei mari producători de fasole verde, la nivel mondial. 
    • Fasolea verde poate fi păstrată în frigider timp de 5 zile, dacă nu este spălată. 
    • În congelator, păstăile proaspete rezistă chiar și 10 luni, în anumite condiții; acestea trebuie spălate foarte bine, tăiate în bucățele, blanșate în apă clocotită timp de 2 minute și mai apoi puse într-o pungă sigilată. 
    • Un alt truc pe care îl poți aplica atunci când gătești păstăi de fasole este acela ca, odată ce le-ai fiert, să le transferi rapid într-un vas cu apă rece și cu gheață. În acest mod, păstăile vor deveni mai crocante. 
    • De-a lungul timpului, fasolea verde a suferit mici modificări. Printre cele notabile este dispariția acelei părți de legătură dintre jumătățile păstăii (care era necomestibilă și trebuia înlăturată înainte de consum). 

     

    Integrate în diverse tocănițe, fierte și asezonate cu usturoi sau integrate într-o ciorbă delicioasă precum cea pe care ți-o propunem astăzi, păstăile verzi (sau galbene) de fasole sunt alimente care ar trebui să se regăsească în dieta noastră. Dacă și tu apreciezi acest aliment pentru proprietățile sale, dar și pentru gustul dulceag, inspiră-te din rețeta de astăzi și pregătește o masă delicioasă pentru tine și restul familiei!

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum