• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Ciolan de porc la cuptor - rețeta germană

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

     

    Ai auzit despre Schweinshaxe? Cu siguranță că da, însă poate că nu sub această denumire! Este vorba despre ciolanul de porc pregătit în bucătăriile nemților, un preparat care nu lipsește de pe mesele lor în zilele de sărbătoare și nu numai! 

    Pregătește și tu un delicios ciolan de porc la cuptor autentic german, descoperind rețeta pe care ți-o prezentăm astăzi!

    1. Ingrediente necesare
    2. Ciolan de porc - mod de preparare
    3. Sugestii de servire pentru rețeta germană de ciolan de porc la cuptor
    4. Rețeta rapidă de ciolan de porc
    5. Curiozități despre bucătăria germană

     

    Ingrediente necesare

     

    Iată de ce anume ai nevoie pentru prepararea ciolanului Schweinshaxe:

    • 1 kg de ciolan de porc;
    • 1 litru de bere;
    • 4-5 căței de usturoi;
    • Sare grunjoasă (3-4 linguri);
    • Cimbru uscat (cca. 2 linguri);
    • Piper măcinat. 

     

    Ciolan de porc - mod de preparare

     

    Pentru început, curăță foarte bine ciolanul; dacă este nevoie, îl poți pârli ușor la flacăra aragazului pentru a-l curăța perfect. Mai apoi, spală-l și șterge-l cu prosoape de hârtie. 

    În etapa următoare, ceea ce ai de făcut este să pui la fiert într-o oală încăpătoare aproximativ 2 litri de apă, în care adaugi sarea grunjoasă. Atunci când apa s-a fiert, lasă focul mic și introdu ciolanul în oală. Asigură-te că acesta este complet acoperit de apă. 

    Între timp, poți pregăti un amestec din sare, cimbru, piper măcinat și usturoi pisat. Când ciolanul este gata, lasă-l puțin la răcit astfel încât să-l poți manevra mai ușor, după care crestează șoriciul de la suprafața sa folosind un cuțit bun. În acest moment îți poți pune creativitatea la încercare, dar dacă vrei ca al tău Schweinshaxe să aibă nu doar gust, ci și aspect, încearcă să-l crestezi în formă de spirală, în dungi sau în romburi. După asta, masează foarte bine carnea folosind amestecul pe care l-ai pregătit cât timp ea s-a fiert. Între timp încinge și cuptorul la 170 de grade. Ia o tavă mai adâncă și așează ciolanul (pe cât posibil în poziție verticală). Carnea trebuie lăsată la cuptor circa 2 ore, 2 ore și jumătate. O dată la 20-30 de minute poți adăuga în tavă câte un polonic de bere - îți garantăm un gust absolut savuros! 

    Când cele două ore și jumătate au trecut, este cazul să crești temperatura cuptorului. De această dată, setează-l la 230 de grade și pune carnea înăuntru pentru aproximativ 15 minute. În acest mod, șoriciul va deveni ușor crocant. La final, scoate ciolanul de porc din cuptor, lasă-l să se ”odihnească” timp de 20 de minute, după care servește-l invitându-i la masă pe toți cei dragi ție!

     

    Sugestii de servire pentru rețeta germană de ciolan de porc la cuptor

     

     

    Dacă vrei să te bucuri de o experiență culinară autentic nemțească, servește ciolanul de porc cu o salată ușor picantă de varză, cu o garnitură de cartofi și, desigur, cu o bere rece! Pentru a pregăti garnitura din legumele preferate ale germanilor, alege cartofii jumătăți de pe site-ul nostru - îți vor ușura considerabil munca!
    O altă variantă este să călești rapid, cu un pic de ulei și bere, varza crudă tocată mărunt. Adaugă în tigaie și sare, piper, boia de ardei iute și cimbru. Poftă bună! 

     

    Rețeta rapidă de ciolan de porc

     

     

    Crede-ne pe cuvânt: chiar merită să încerci ciolanul de porc după rețeta nemților! Și totuși, de ce să nu savurezi un preparat la fel de gustos pe care îl poți pregăti într-un timp mult mai scurt? Pe foodconcierge.ro ai la dispoziție un produs excelent: ciolanul de porc dezosat, gătit sous vide, în suc propriu. 

     


    Curiozități despre bucătăria germană 

     

    • Știai că fiecare regiune a Germaniei are un anumit specific culinare? Astfel, în zona estică a țării, dar și în sud, carnea este un ingredient de bază în preparatele localnicilor, care se inspiră de asemenea din rețete ungurești și rusești. La polul opus, vesticii iau drept muză gastronomia elvețiană și integrează deseori în mâncărurile pe care le prepară legume proaspete. 
    • Carnea de porc este cel mai iubit tip de carne al nemților. 
    • Există peste 1000 de sortimente de cârnați nemțești, aceștia fiind recunoscuți pentru savoarea lor. Pentru pregătirea cârnaților, aceștia folosesc diverse condimente (precum paprika, nucșoara, coriandrul sau ghimbirul) și chiar și ingrediente mai atipice, cum ar fi sauerkraut, un fel de varză murată.  
    • Germanii excelează și în ceea ce privește numeroasele metode de gătire a verzei, fie că vorbim despre cea creață, de Bruxelles, despre cea albă, roșie sau chiar despre cea murată. 
    • Nemții sunt mari iubitori de cartofi, ei completându-și mereu mesele cu o astfel de garnitură, pe care o pregătesc fie prin prăjire, fie prin coacere. Totodată, germanii asociază cartoful în moduri cât se poate de interesante și de ciudate, poate, pentru mulți dintre noi; ei îl servesc alături de pere sau fasole!
    • Foarte apreciate în Germania sunt clătitele de cartofi, cunoscute drept Kartoffelpuffer.
    • Un preparat iconic pentru universul culinar al nemților este Pichelsteiner, un sortiment de tocană pregătit din trei tipuri de cartofi și trei tipuri de carne. 
    • Germanii sunt mari fani ai berii, iar printre preferatele lor se numără următoarele tipuri de băuturi: berea tradițională, ușor amăruie (Pils) și Weizen, cea albă. 
    • La desert, nemții aleg de regulă ștrudelul cu mere - așa numitul Apfelstrudel - pe care îl servesc cald. 
    • În materie de supe și ciorbe, foarte apreciate sunt următoarele: Gulaschuppe (care, așa cum sugerează chiar denumirea sa se aseamănă cu gulașul), solianka (o supă picantă cu bucăți de cârnați), precum și Leberknodelsuppe (supa bavareză cu tăiței). 

    Hai cu noi într-o călătorie delicioasă în Germania! Încearcă rețeta noastră de astăzi!

     

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum