• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Ceafă de porc la cuptor cu cartofi - rețeta simplă

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

     

    Ai poftă de o friptură suculentă și fragedă, acompaniată de o porție generoasă de cartofi? Încearcă rețeta de ceafă de porc la cuptor cu cartofi pe care o poți savura alături de familie și de prietenii invitați la masă. Unde mai pui că acest preparat este cât se poate de sănătos, fiind pregătit fără prăjire, așadar îl poți experimenta chiar dacă ții la siluetă. Îți prezentăm astăzi rețeta clasică de ceafă de porc la tavă, precum și o versiune mult mai rapidă și mai simplă - cea cu ceafă de porc sous vide!

    Cuprins: 

    1. Ingrediente pentru rețeta clasică de ceafă de porc 
    2. Cum se prepară rețeta de ceafă de porc la tavă cu garnitură de cartofi
    3. Rețeta rapidă cu ceafă de porc sous vide
    4. Cum se servește corect ceafa de porc la cuptor 

     

    Ingrediente pentru rețeta clasică de ceafă de porc

     

    Pentru rețeta clasică de ceafă de porc cu cartofi la cuptor ai nevoie de următoarele ingrediente:

    • 2.5 kg de ceafă de porc - de preferat este să optezi pentru o bucată întreagă;
    • 2 kg de cartofi; îi poți folosi pe cei gata înjumătățiți, de pe foodconcierge.ro, care îți vor ușura efortul și cu ajutorul cărora poți scurta timpul de pregătire al rețetei;
    • 2 căni de apă caldă;
    • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui;
    • Piper măcinat (circa 1,5 lingurițe);
    • Sare (aproximativ 2,5 lingurițe);
    • Chimen măcinat (2 lingurițe);
    • Ierburi aromatice (după gust);
    • Boia dulce (2 lingurițe).

     

    Cum se prepară rețeta de ceafă de porc la tavă cu garnitură de cartofi 

     

     

    Această rețetă nu este deloc o provocare, nici măcar pentru cei începători într-ale gătitului. Tot ce ai de făcut este să asezonezi carnea după gustul tău și să respecți timpii de gătire. În plus, înainte de a da la cuptor carnea împreună cu cartofii urmează câțiva pași: 

    1. Spală bucata de carne și tapoteaz-o cu un prosop de hârtie. 
    2. Săreaz-o foarte bine pe toate părțile, astfel încât sarea să pătrundă și în interiorul cărnii. Sfatul nostru este să folosești aproximativ 2 lingurițe de sare, poate chiar 2 și jumătate. Știm deja ce efect magic are sarea-n bucate, nu-i așa?!
    3. Condimentează ceafa de porc cu piper măcinat, chimen și boia de ardei dulce. Chiar dacă nu ești neapărat un fan al acesteia din urmă, trebuie să știi că boiaua conferă o culoare plăcută cărnii.  
    4. Pasul următor presupune să masezi foarte bine carnea folosind două linguri de ulei. 

    Dacă ai suficient timp la dispoziție, poți lăsa carnea într-un vas acoperit în frigider, peste noapte sau cel puțin câteva ore. În acest mod, carnea se va impregna foarte bine cu toate aromele mirodeniilor. În cazul în care te atrage această variantă, asigură-te că vei scoate carnea din frigider cu 3 ore înainte de coacere, pentru a se acomoda la temperatura camerei. Poți trece, însă, peste aceste etape dacă vrei să pregătești carnea imediat după asezonare. 

    1. Pune carnea într-o tavă, adaugă cele două căni de apă și acoperă tava cu folie de aluminium. 
    2. Pune tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade (sau la treapta maximă de temperatură, în cazul celor cu gaz). Lasă carnea la copt timp de 30 de minute. 
    3. Scade temperatura la 170 de grade și mai lasă preparatul la cuptor încă o oră, chiar oră și jumătate. După aproximativ 45 de minute, nu uita să verifici carnea - cel mai probabil va fi necesar să mai completezi cu puțină apă. 
    4. După primele două ore de coacere, scoate tava și așază cartofii jumătăți. Nu mai este nevoie să-i sărezi, însă îi poți aromatiza cu puțin chimen, sare și piper. 
    5. Acoperă din nou tava cu folie și introdu-o la cuptor timp de încă 30 de minute, la 170 de grade. Pentru a se rumeni foarte bine, atât carnea cât și cartofii, după acest interval poți mări puterea cuptorului la 220 de grade după carne să mai lași tava în interior încă 30 de minute. 
    6. La final, ceafa de porc va sta în cuptor aproximativ 3 ore. 

     

    Rețeta rapidă cu ceafă de porc sous vide

     

     


    Dacă vrei să scurtezi considerabil timpul de gătire al acestei rețete și să îți ușurezi munca, înlocuiește ceafa de porc crudă cu cea preparată prin tehnica sous vide. Poți achiziționa un astfel de produs de pe site-ul nostru, la un preț foarte avantajos.Piesa este întreagă, gătită în suc propriu și congelată rapid. Înainte de a o prepara, decongeleaz-o în frigider pentru aproximativ 24 de ore. Nu este nevoie ca ceafa sous vide să fie gătită prea mult la cuptor, 20-30 de minute fiind suficiente pentru a te bucura de gustul său savuros, alături de garnitura preferată. 

     

    Cum se servește corect ceafa de porc la cuptor 

     

     

    După ce carnea este gata, las-o să se odihnească timp de 20 de minute. Chiar dacă pofta este mare, nu te grăbi să tai și să servești ceafa de porc imediat după ce ai scos-o din cuptor; aceasta are nevoie de un timp pentru ca sucurile sale să se redistribuie uniform, obținând astfel o friptură suculentă. 
    De asemenea, este indicat să porționezi friptura de porc pe un tocător, nu direct în tavă. Foarte util este un cuțit cu lamă lungă. 

     

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum