• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Cartofi wedges la cuptor cu usturoi - rețeta clasică și alternative rapide

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

     

    Cu siguranță ai auzit de (și probabil că i-ai și degustat) deja celebrii cartofi wedges. Simplu de recunoscut după tăietura în forma de semilună, se pare că aceștia au fost comercializați pentru prima dată de către  vânzătorii ambulanți de pe străzile Parisului, care își ademeneau trecătorii cu această gustare delicioasă. 

    Cartofii wedges reprezintă o alternaitvă la fel de gustoasă a celor pe care americanii îi numesc ”french fries” (n.r. cartofi pai), de aceea îți spunem și ție cum îi poți găti acasă, la cuptor, dar și ce alte variante ai la dispoziție!

     

    Ingrediente necesare pentru 4 porții de cartofi wedges 

     

    • 1 kg de cartofi; pentru ca rețeta să fie gata mai rapid și pentru ca tu să muncești mai puțin, alege cartofii jumătăți de pe foodconcierge.ro;
    • O linguriță de usturoi granulat;
    • 2-3 linguri de ulei;
    • O linguriță de sare;
    • 2 lingurițe de boia de ardei dulce;
    • O linguriță de piper măcinat

     

    Mod de preparare 

     

    Rețeta de cartofi wedges la cuptor poate fi varianta câștigătoare pentru tine dacă urmezi o dietă alimentară sănătoasă și vrei să eviți prăjelile. Unde mai pui că aceasta se prepară și foarte ușor! Iată cum:

    1. Dacă folosești cartofi obișnuiți, aceștia se spală, se curăță de coajă și se spală din nou sub jetul de apă rece; mai apoi, legumele se taie în jumătate, iar fiecare jumătate la rândul său va fi secționată în felii sub formă de semilună. În cazul în care folosești cartofii jumătăți din oferta noastră, aceste etape nu mai sunt necesare. De asemenea, nu va fi necesar nici să îi decongelezi înainte de utilizare. 
    2. Când cartofii sunt gata tăiați, pune-i într-un castron și adaugă condimentele, alături de o lingură de ulei. Amestecă foarte bine totul pentru ca mirodeniile să adere uniform pe suprafața legumelor. 
    3. Pasul următor constă în coacerea delicioșilor cartofi. Într-o tavă de cuptor se pune hârtie de copt, care se unge mai apoi cu o lingură de ulei. 
    4. Cartofii se așază în tavă astfel încât baza rotunjită a feliei să fie în jos. De asemenea, e ideal ca feliile de cartofi să nu se atingă între ele. 
    5. În funcție de tipul de cartofi utilizați, tava se introduce la cuptor pentru circa 20-25 de minute la 200 de grade (în cazul cartofilor de pe foodconcierge.ro), sau pentru aproximativ 45 de minute la 180 de grade (dacă folosești cartofi clasici din comerț). De altfel, în cazul cartofilor obișnuiți acest timp de coacere ar putea să crească - așa cum știi, deja, există multe soiuri de cartofi care se gătesc mai greu. 

     

     

     

     

    Cartofi wedges - alternative rapide 

     

    Nu ai timpul necesar să pregătești masa? La foodconcierge.ro îți oferim soluții rapide pentru meniurile tale zilnice. De data aceasta îți propunem trei sortimente de cartofi wedges congelați, respectiv:

    1. Cartofii wedges simpli, în coajă, care pot fi aromatizați și condimentați în funcție de preferințe;
    2. Cartofii wedges gata condimentați, cu un gust delicios;
    3. Cartofii wedges picanți, alegerea perfectă pentru o fanii mâncărurilor iuți. 

    Oricare dintre aceste produse se pot prepara la cuptor, la friteuză sau în tigaie și va fi gata în doar câteva minute sau zeci de minute, în funcție de tehnica de gătire aleasă. 

     

    Cartofii wedges în lume 

     

    • În unele regiuni ale Statelor Unite - în special în Oregon, Ohio, Washington, Montana și Winsconsin - o variație foarte populară a cartofilor wedges poartă de numirea de ”jo-jo”. Acești cartofi sunt prăjiți de regulă în același recipient cu carnea de pui, alături de care se și servesc, însoțiți de salată de varză și de fasole coaptă. Aceeași cartofi sunt cunoscuți în vestul Canadei drept ”mojos”. 
    • Germanii se referă la cartofii wedges folosind termenul de ”Kartoffelspalten” (care s-ar traduce prin ”cartofi despicați”), sau cel de ”Wilde Kartoffeln” (n.r cartofi sălbatici).
    • În Suedia, cartofii wedges poartă denumirea de Klyftopotatis (cartofi pană);
    • În Rusia, această gustare apreciată în întreaga lume se numește ”cartofi de casă”;
    • În Republica Cehă, locuitorii vorbesc despre cartofii americani ca fiind cei wedges;

     

    Mai multe despre originea celui mai iubit aliment 

     


     

    Fără doar și poate, putem spune că cel mai iubit aliment este cartoful. Știai că aceștia erau consumați cu plăcere încă de pe vremea incașilor, în jurul anilor 500 î.Hr.? Deși America este considerată teritoriul de origine al cartofului, europenii s-au bucurat și ei de beneficiile acestei legume chiar din secolul al XVI-lea. Ba chiar mai mult decât atât, în țări precum Marea Britania, Olanda sau Irlanda, cartofii au devenit rapid ingredientele de bază pentru preparatele gospodinelor. Istoria celui mai iubit aliment nu a fost întotdeauna roz; la un moment dat, în Franța, acesta era considerat otrăvitor și era asociat deseori cu forțe malefice, cauzatoare ale unor boli necruțătoare tipice acelor vremuri. Drept urmare, guvernanții au dat o lege care interzicea cultivarea cartofului!

    Savurează sortimentul preferat de cartofi alegându-ți produsele preferate de pe foodconcierge.ro!

     

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum