• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Cartofi gratinați - rețete variate pentru gurmanzi

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

     

    Dacă nu ai încercat până acum cartofii gratinați, este momentul să o faci! O rețetă pe cât de simplă, pe atât de delicioasă, pe care o poți pregăti pentru tine și cei dragi. Un motiv în plus pentru care să prepari o porție savuroasă de gratin dauphinois este că există mai multe versiuni ale rețetei - variante cu sau fără carne, mai sofisticate sau mai rapide. 

    Noi îți spunem tot ce trebuie să știi despre istoria cartofilor gratinați și îți propunem chiar și câteva rețete pe care să le prepari acasă!

     


    Cuprins:

    1. Ce trebuie să știi despre savuroșii gratin dauphinois
    2. Rețeta inedită de cartofi gratinați 
    3. Cartofi gratinați cu șuncă și cașcaval 
    4. Rețeta rapidă de cartofi gratinați 

     

    Ce trebuie să știi despre savuroșii gratin dauphinois

     

    Cartofii gratinați, denumiți oficial gratin dauphinois reprezintă o farfurie emblematică pentru bucătăria franceză. Originari din regiunea Dauphine, aceștia sunt serviți deseori de către locuitorii zonei cu salată verde, sau alături de pește sau carne. 

    Ceea ce este interesant la acest preparat este că, la începuturile lor, cartofii gratinați făceau parte din meniul țăranilor din spațiul montan din apropierea regiunii Grenoble. Aceștia foloseau laptele pentru a conferi o textură cremoasă preparatului. 

    Și, dacă te întrebi de ce rețeta tradițională de cartofi gratinați nu conținea cașcaval, iată și răspunsul: în secolul al XVII-lea, în Haute Savoie, Franța, brânzeturile erau considerate alimente destinate consumului ca atare. Pe atunci, integrarea acestora în rețetele de zi cu zi era văzută cu reticență de către oameni, având în vedere că și atunci, ca și acum, brânza franțuzească era foarte scumpă. 

     

    Rețeta inedită de cartofi gratinați

     

     

    Vrei să savurezi un preparat cremos, din cartofi? Prepară acasă o rețetă specială de cartofi gratinați! Iată lista de ingrediente:

    • 6 cartofi mari;
    • 250 g brânză mascarpone;
    • 50 ml de iaurt;
    • 70 de g de unt; optează pentru untul Oldenburger, obținut din lapte proaspăt de vacă;
    • 5-6 căței de usturoi;
    • cimbru;
    • sare;
    • piper. 

     

    Mod de preparare

     

    1. Spală cartofii și fierbe-i în coajă, în apă cu sare. 
    2. După ce s-au fiert, scoate-i, lasă-i la răcit și curăță-i, după care secționează-i în felii de grosime potrivită. 
    3. Pregătește o tigaie în care adaugă untul, topindu-l la foc mic.
    4. Toarnă untul peste cartofi, condimentează cu sare și piper și lasă-i la cuptorul încins la 180 de grade până ce cartofii se rumenesc (aproximativ o oră).
    5. Când cartofii sunt gata, scoate-i din cuptor și lasă-i să se răcească timp de 5 minute, după care toarnă peste ei crema de brânză obținută din mascarpone și iaurt. Îți dorim poftă bună!

     

    Cartofi gratinați cu șuncă și cașcaval 

     

     

    Este una din acele zile în care nu știi ce să gătești? Ce spui despre rețeta noastră de cartofi franțuzești la cuptor? Vei avea nevoie de aproximativ o oră și de următoarea listă de ingrediente pentru 4 persoane:

    • 800 g de cartofi;
    • 200 g de smântână lichidă Oldenburger, de pe foodconcierge.ro;
    • 150 g de smântână fermentată;
    • 250 g de cașcaval ras;
    • 200 g șuncă presată;
    • Unt (îl vei folosi pentru a unge tava);
    • Sare;
    • Piper negru măcinat. 

     

    Cum prepari cartofi delicioși cu smântână, cașcaval și șuncă?

     

    1. Spală cartofii și pune-i la fiert în coajă. După aproximativ 20 de minute ar trebui să fie gata - dar pentru a te asigura de acest lucru testează-i cu ajutorul unei furculițe. 
    2. După ce s-au fiert, scurge-i de apa fierbinte și lasă-i la răcit, iar mai apoi curăță-i de coajă. 
    3. Taie cartofii felii de aproximativ un cm grosime. 
    4. Încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, de preferat la un program cu ventilație. 
    5. Unge cu puțin unt o tavă termorezistentă.
    6. Așează în tavă un strat de cartofi, condimentează cu sare și piper și mai apoi adaugă un strat de șuncă presată și unul de cașcaval (păstrează aprox. 50 g de cașcaval pentru decor). Repetă procedura până ce finalizezi cantitățile pregătite. De asemenea, asigură-te că stratul superior este cel de cartofi. 
    7. Într-un vas separat, amestecă smântâna lichidă cu cea fermentată și toarnă compoziția peste cartofi. 
    8. Pune tava la cuptor timp de 30 de minute, după care scoate vasul și presară cașcavalul rămas. Lasă din nou tava la cuptor timp de câteva minute, pentru ca preparatul să capete o nuanță aurie plăcută. 

     

    Rețeta rapidă de cartofi gratinați

     

     


    Preparatele ready-to-cook sunt ideale pentru oricine; fie că nu ai timp să gătești, că nu consideri că gătitul este unul dintre atuurile tale sau că vrei să mănânci rapid ceva gustos, încearcă și tu cartofii gratinați gata preparați de pe foodconcierge.ro. Aceștia au nevoie de doar 15-20 de minute la cuptor, la 180 de grade și conțin, printre altele, smântână cremoasă, brânză și puțină ceapă, pentru un plus de gust. Încearcă-i și tu!

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum