• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Carne la garniță secrete și idei pentru prepararea ușoară

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

    carne la garnita alaturi de ciuperci

     

    Te invităm astăzi într-o călătorie aromată în timp! Îți amintești de mesele în familie, servite iarna în bojdeuca bunicii, lângă sobă? Dar de zilele de studenție în care așteptam cu nerăbdare pachetul de acasă? Ei bine, dacă ai rememorat aceste momente cu siguranță ți-ai amintit și de carnea la garniță, care era nelipsită din meniul copilăriei și al adolescenței.

    Știai, însă, că aceasta nu este doar preferata românilor? Carnea la garniță este consumată cu plăcere și de francezi, unguri și austrieci. Iată cum se pregătește carnea la garniță și ce alternative ai pentru a degusta acest preparat!

     

    Ingrediente necesare

     

    Pentru a pune carne la garniță ai nevoie de aproximativ o oră și de ingredientele de mai jos:

    • 400 de grame de spată de porc; poți folosi și pulpă de porc, dar și bucăți de carne grasă;
    • 400 de grame de untură (de porc);
    • O linguriță de usturoi granulat;
    • Sare;
    • Piper negru(boabe);
    • Chimen;
    • Boia dulce. 

     

    Mod de preparare

     

    Carnea la garniță, așa cum o pregătea bunica, nu este dificil de obținut; trebuie, însă, să urmezi anumiți pași pentru un rezultat de excepție. 

     

    1. Pregătirea cărnii

     

    • Taie carnea în bucățele de cca. 4-5 cm. 
    • Adaug-o într-o oală sub presiune și condimenteaz-o foarte bine cu sare, paprika și piper negru boabe. Asezoneaz-o cu mirodenii din abundență, deoarece carnea la garniță  nu trebuie să fie fadă.
    • Pune în vasul de gătit și o lingură de untură, alături de 150 de ml apă.

     

    2. Prăjirea cărnii 

     

    • Închide ermetic oala sub presiune și lasă carnea la gătit timp de circa 60 de minute. 
    • Dacă nu ai la dispoziție o oală sub presiune poți folosi și un vas termorezistent cu capac, introducând friptura la cuptor la 200 de grade Celsius, pentru o oră și jumătate. 
    • Folosind o furculiță, verifică dacă friptura este gata. Atunci când se desface ușor cu furculița, las-o la scăzut fără capac. E important ca apa să se evapore, astfel încât carnea să se rumenească perfect și să prevenim apariția gustului rânced care se poate forma în timp. 

     

    3. Așezarea în borcane


    carne la garnita in borcan

     

    Pentru că suntem siguri că vrei să te bucuri de gustul cărnii la garniță pe durata sezonului rece al anului, trebuie să te asiguri că respecți indicațiile noastre în ceea ce privește așezarea sa în borcane. Așadar, iată pașii:

    • Strecoară friptura, pătrând separat untura în care a fost prăjită.
    • Scoate bucățile de carne într-un vas separat. 
    • Încălzește ușor untura, până ce aceasta va deveni fluidă, iar mai apoi adaug-o peste carne. 
    • Așează carnea în borcan și adaugă untura, așezându-le foarte bine pentru a elimina bulele de aer.
    • Adaugă într-un alt borcan și untura în care ai prăjit inițial carnea; o poți servi în timp de maxim o săptămână dacă o păstrezi la frigider. Evită să o torni peste carnea la garniță deoarece va râncezi, având în vedere că grăsimea conține și apă. 

     

    4. Servirea cărnii la garniță 

     

    Carnea la garniță se servește atât rece, cât și caldă. În mod tradițional, ea se consumă alături de ceapa roșie și pâinea proaspătă, dar noi credem că gustul său se potrivește în alte combinații culinare inedite. 

     

    Carne la ganiță de la foodconcierge.ro 

     

    Știm, nu întotdeauna ai timp de petrecut în bucătărie! De aceea, te invităm să descoperi produsele noastre ready-to-eat, printre care se numără și carnea la garniță. Delectează-te cu bucăți de carne de porc afumată și cârnați afumați prăjiți în untură de porc și asezonați cu condimente. Fiind un produs gata preparat, carnea la garniță de pe site-ul nostru necesită (dar nu neapărat) doar încălzirea în prealabil. 


    carne la garnita cu mamaliguta

     

    Câteva curiozități despre carnea la garniță 

     

    • Păstrarea cărnii la garniță este o tehnică de conservare a cărnii care datează de pe vremea romanilor. 
    • În timpurile străvechi, atunci când nu existau frigidere, carnea de porc, de oaie, de vițel, de capră și chiar și cea de pasăre erau afumate, sărate, prăjite în untură și puse la garniță de către gospodari. 
    • În Dobrogea, carnea la garniță este cunoscută sub numele de kavarma. 
    • Ideal este ca, odată pusă la garniță, carnea să fie consumată după aproximativ o lună și jumătate, timp în care savoarea sa se va intensifica.  
    • Carnea la garniță este prezentă și în meniurile restaurantelor de lux din străinătate, unde se regăsește sub denumirea de ”Confit”. 

     

    Garnituri potrivite pentru carnea la garniță

     

    Carnea la garniță poate fi acompaniată de o mămăliguță fierbinte, varză murată sau cartofi prăjiți. De asemenea, este delicioasă atunci când este servită cu mâncare de fasole scăzută și cu murături alături. 

    Carnea la garniță nu trebuie să lipsească din cămara ta! Fie că alegi să o pregătești chiar tu, fie că optezi pentru produsul nostru ready to eat, îți dorim poftă bună!

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum