• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Ciorba de pui a la grec: secretele unei rețete deosebite

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

     

    Bucătăria românească este destul de permisivă în ceea ce privește influențele împrumutate din alte culturi. Astfel, deliciile grecești și-au găsit rapid locul în universul gastronomic autohton. 

    Ciorba de pui a la grec este, poate, cel mai popular preparat adus de pe Tărâmul Zeilor în țara noastră. Ușoară, perfectă pentru orice ocazie și pentru orice anotimp, rețeta de ciorbă a la grec este destul de ușor de pregătit dacă știi câteva secrete. 

     

    Cuprins:

    1. Istoria ciorbei de pui a la grec
    2. Ingrediente pentru ciorba de pui a la grec
    3. Cum se pregătește ciorba a la grec
    4. Cum se ”drege” ciorba de pui a la grec
    5. Sugestii de servire 

     

    Istoria ciorbei de pui a la grec

     

    Istoria ciorbei despre care vorbim astăzi începe încă din secolul XVIII, iar originea sa coincide cu instaurarea conducerii impuse de Înalta Poartă Otomană în Țările Române. 

    Preparatele otomanilor conțineau o diversitate de ingrediente cu gust acrișor, precum prunele acre, rodiile și portocalele amare. Mai mult decât atât, majoritatea cărâilor de bucate din acele vremuri dedicau capitole întregi preparatelor acre. Turcii aveau chiar o pasiune pentru mâncărurile împrumutate din alte state, astfel că supa agristada a evreilor de rit spaniol, cu savoare de lămâie, a precedat apariția ciorbei de pui a la grec. Avgolemono, așa cum vei regăsi preparatul în meniurile tavernelor grecești, a suferit, însă, diverse modificări ale rețetei până ce s-a transformat în preparatul pe care îl cunoaștem cu toții astăzi. 
    Ingrediente pentru ciorba de pui a la grec

    Pentru a obține circa 4 litri de ciorbă (adică aproximativ 4 porții), ai nevoie de o oră și jumătate și de ingredientele din lista de mai jos:

    • 1 kg de carne de pui (cu oase și piele);
    • 1 rădăcină de păstârnac;
    • 1 rădăcină de pătrunjel;
    • 2-3 morcovi;
    • 1 ceapă; 
    • 2 linguri de ulei;
    • 100 g de orez;
    • Sare și piper. 

    Pentru a ”drege” ciorba sunt necesare următoarele:

    • Smântână;
    • Gălbenușuri proaspete;
    • Suc de lămâie;
    • Mărar și pătrunjel. 

     

    Cum se pregătește ciorba a la grec

     

     

    Ciorba de pui a la grec se pregătește simplu, urmănd etapele descrise în continuare:

    • Decojește legumele, spală-le bine și toacă-le în cubulețe. 
    • Călește rădăcinoasele, pentru maxim 5 minute, într-o crăticioară cu capac în care ai încins puțin ulei. Știai că acest secret face ca legumele să capete o aromă dulceagă, în timp ce intensifică nuanța morcovilor? Păstrează ceapa crudă. 
    • Curăță puiul de penele și puful rămase și secționează-l în piese.  
    • Folosește o oală încăpătoare, de aproximativ 5 litri în care așează bucățile de pasăre. 
    • Acoperă carnea cu apă rece și adaugă 2 lingurițe de sare. 
    • Pune oala la fiert și strânge spuma care se formează în primele minute de fierbere. 
    • Adaugă în oală și zarzavatul călit, inclusiv ceapa tocată mărunt. 
    • Condimentează totul cu piper măcinat. 
    • Mai lasă ciorba la fiert timp de jumătate de oră, la foc mediu, cu capacul intredeschis. 
    • În momentul în care zeama scade, completeaz-o cu 2-3 căni de apă calda. 
    • La finalul celor 30 de minute scoate bucățile de carne din zeamă, după care desprinde carnea de pe os și mărunțește-o. Acum este momentul în care poți îndepărta și pielița. 
    • Cât timp carnea se ”odihnește”, spală orezul în câteva rânduri de apă rece și lasă-l la scurs într-o sită. 
    • Reașează carnea dezosată în oala cu ciorbă și las-o la fiert. 
    • Adaugă orezul, după care mai așteaptă încă 15 minute până ce fierbe și el. 
    • Toacă mărarul și pătrunjelul verde și presară-le în oala cu ciorbă de pui a la grec nu înainte de a opri focul. Poți păstra, totuși, o parte din verdețuri pentru a decora farfuriile. 
    • Dacă este necesar, adaugă încă puțină sare. 

     

    Cum se ”drege” ciorba de pui de a la grec

     

    Un truc pe care îl poți pune în practică atunci când vrei să ”dregi” ciorba de pui a la grec este să pregătești liaisonul separat, pentru numărul de porții pe care le servești o dată. De exemplu, pentru patru porții, pune într-un castron încăpător ciorba și, într-un alt bol, amestecă 2 linguri de smântână cu un gălbenuș de ou. Peste ou și smântână stoarce sucul de la jumătate de lămâie, amestecând bine. Opțional, poți integra în această compoziție și sare după gust, dar și verdeață. 
    Temperează amestecul adăugând un polonic de supă fierbinte pentru el, iar mai apoi rezultatul obținut se poate turna peste castronul cu restul celor 4 porții de ciorbă. 

    Ce spui despre această ciorbă delicioasă?

     

    Sugestii de servire 

     

     

    Ciorba de pui a la grec se servește fierbinte, alături de smântână și de ardei iute. Nu uita nici de feliile de pâine proaspătă, pentru un plus de sațietate. Acest preparat este ideal pentru mesele în familie, fiind atât pe placul celor mici, cât și a celor mari. 

     

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum