• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Dieta vegană: idei de meniuri rapide și gustoase

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

     

    Veganismul a devenit un obicei alimentar din ce în ce mai popular, lucru deloc surprinzător am spune având în vedere numeroasele beneficii pe care le oferă. Optând pentru o dietă vegană îți vei proteja sănătatea, în primul rând și, totodată, îți poți manifesta grija față de mediul înconjurător. 

    Dacă vrei să adopți o dietă vegană, în articolul de astăzi îți oferim o mulțime de informații utile despre aceasta. Descoperă, în plus, idei de meniuri rapide și gustoase pe care le poți prepara!

     

    1. Dieta vegetariană versus dieta vegană
    2. Alimente interzise în dieta vegană
    3. Alimente permise în dieta vegană
    4. Rețete vegane simplu de preparat
      1. Supă cremă de dovleac pentru prânz sau cină
      2. Desert sau mic dejun - parfait cu fructe de pădure 
      3. Preparate etnice vegane: paella cu legume

     

    Dieta vegetariană versus dieta vegană

     

    Deși acești doi termeni sunt deseori folosiți ca fiind similari, există o serie de diferențe notabile între ”vegetarian” și ”vegan”. Și totuși, principala caracteristică ce distinge regimul vegan de cel vegetarian este că primul menționat exclude din alimentație inclusiv ouăle sau produsele lactate. Vegetarienii, pe de altă parte, pot consuma lapte, unt, sau iaurt, dar și ouă, în timp ce veganii respectă limite foarte bine definite în privința acestor alimente, scopul lor fiind acela de a reduce pe cât posibil suferința animalelor. Ca o asemănare între cele două tipuri de consumatori putem menționa faptul că nici unii, nici ceilalți nu sunt adepții cărnurilor (deși, mai nou, a apărut și conceptul de semi-vegetarian care se bazează pe reducerea consumului de carne, dar nu o exclude total). 

     

    Alimente interzise în dieta vegană


    Te-ai decis să urmezi o dietă vegană? Iată ce alimente trebuie să eviți:

    • Carne
    • Pește 
    • Crustacee
    • Miere
    • Lactate
    • Ouă

     

    Alimente permise în dieta vegană

     

    Pentru rețetele vegane poți folosi ingrediente precum:

    • Legume
    • Fructe
    • Linte
    • Tofu
    • Fasole
    • Nuci
    • Semințe (de in, de chia etc.)
    • Tempeh 
    • Lapte vegetal
    • Îndulcitori pe bază de plante
    • Cereale integrale.

     

    Rețete vegane simplu de preparat


    Încearcă și tu aceste rețete vegane simplu de preparat!


    Supa cremă de dovleac pentru prânz sau cină


     

    O rețetă ușoară, gata în mai puțin de 30 de minute este supa cremă de dovlecei. Pentru pregătirea sa ai nevoie de:

    • 1.5 kg de dovleac curățat și tăiat în cubulețe;
    • 1 litru de lapte de cocos;
    • 2 linguri de vegeta;
    • 2 căței de usturoi;
    • O ceapă;
    • O rădăcină de ghimbir;
    • O tijă de lemongrass.

    Pentru decor:

    • Ulei de măsline;
    • Mieji de semințe de dovleac.

    Spală foarte bine legumele înainte de a le folosi, iar mai apoi pune-le la fiert într-o oală, la foc mic. Oprește focul atunci când legumele au început să se înmoaie. Mai apoi, cu ajutorul unui blender, pasează legumele fierte transformându-le într-o pastă. Pune supa într-un bol sau într-o farfurie adâncă și creează un plating atractiv folosind uleiul de măsline și semințele de dovleac. Gata, ai obținut un preparat vegan delicios, ideal pentru prânz sau cină. 

     

    Desert sau mic dejun - parfait cu fructe de pădure

     

     

    Ți-e poftă de ceva dulce sau vrei un mic dejun vegan sățios? Din păcate oferta supermarketurilor nu este foarte ofertantă pentru cei care doresc să urmeze o dietă vegană, de aceea cea mai bună variantă este să-ți pregătești chiar tu un desert vegan. Încearcă rețeta de parfait cu fructe de pădure, pentru care îți sunt necesare următoarele ingrediente:

    Pentru început, amestecă semințele de chia cu laptele de cocos și lasă-le la frigider pentru circa 2 ore. După acest interval de timp, folosește două pahare în care vei așeza, în straturi, următoarele ingrediente: un sfert din amestecul de chia și laptele de cocos, un strat de fructe de pădure (atenție, fructele congelate de pe site-ul nostru nu necesită decongelare), alături de încă un sfert din amestecul de lapte. La final, poți decora desertul cu alte câteva fructe de pădure. Yummy!

     

    Preparate etnice vegane: paella cu legume 

     

     

    Paella este unul dintre cele mai iubite preparate din bucătăria spaniolă. Din fericire, paella poate fi gătite în diverse variante, care acoperă gusturi și preferințe diverse. Experimentează o rețetă vegană de paella de verduras (cu legume), folosind următoarele ingrediente:

    • ½ kg de ciuperci;
    • O ceapă tăiată cubulețe;
    • 2 ardei roșii capia, feliați;
    • 2 căței de usturoi tocați;
    • O cană de vin alb;
    • O linguriță de boia;
    • 4 căni de apă;
    • 2 căni de orez;
    • Ulei de măsline;
    • O cană de mazăre congelată;
    • ½ cană de roșii uscate, feliate;
    • O foaie de Nori, uscată și mărunțită;
    • Șofran;
    • Sare și piper;

    Pentru topping:

    • Pătrunjel proaspăt;
    • Lămâie tăiată felii.

     

    Mod de preparare

     

    Într-o tigaie în care ai încins puțin ulei de măsline adaugă ciupercile și călește-le timp de 7 minute, după care scoate-le pe o farfurie.
    Completează cantitatea de ulei din tigaie și adaugă ceapa. Gătește-o timp de cca. 4 minute sau până devine translucidă. Adaugă și usturoiul pentru 2 minute, după care pune în tigaie și ardeiul capia care are nevoie de 3 minute de gătire pentru a se înmuia. 
    Toarnă vinul în tigaie, condimentează legumele cu chili, boia și șofran și lasă amestecul să dea în clocot, după care micșorează flacăra și lasă totul la fiert încă 10 minute, amestecând constant. 
    Adaugă din nou ciupercile în tigaie, alături de cana de apă, orez și mazăre. Lasă-le pe foc timp de 10 minute, după care integrează în amestec și foaia de Nori și roșiile uscate. Netezește suprafața cu o spatulă sau cu o lingură și lasă paella să se odihnească timp de 5 minute înainte de servire. La final, decorează cu felii de lămâie și pătrunjel. 

    Deși această rețetă nu este una complicată, ai nevoie de aproximativ o oră pentru a o pregăti. Ca alternativă, poți încerca paella cu legume de pe foodconcierge.ro, care este gata de servire în mai puțin de 10 minute. 

     

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum