• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Paste cu fructe de mare congelate

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

     

    Care este preparatul care-ți inspiră ideea de vacanță? Suntem siguri că pastele cu fructe de mare v-au trecut prin minte multora dintre voi! Acest deliciu cu iz exotic reprezintă o variantă de masă specială, pe care o poți servi oricând vrei să te răsfeți. 
    Și, pentru că fructele de mare proaspete au un considerabil potențial alergenic, îți propunem să încerci varianta sănătoasă și să alegi cocktailurile congelate care își păstrează proprietățile benefice și pot fi pregătite în numeroase moduri. Descoperă, deci, o rețetă delicioasă de paste cu fructe de mare!


    De ce ingrediente ai nevoie pentru această rețetă?

     

    • 500 g de paste - poți folosi spaghete sau tagliatele;
    • 350 de grame de fructe de mare; alege mixul de pe foodconcierge.ro, care conține midii, creveți decorticați, tentacule, scoici și inele de calamar;
    • 400 de grame de passata (sau pulpă de roșii);
    • 100 de ml de vin alb;
    • 3 căței de usturoi;
    • 60 de ml de ulei de măsline;
    • suc de la o lămâie;
    • sare și piper după gust.

     

    Cum se prepară pastele cu fructe de mare congelate 

     

    1. Fierbe pastele conform instrucțiunilor înscrise pe ambalaj. 
    2. Pune într-o tigaie 30 de ml de ulei de măsline. 
    3. Adaugă usturoiul zdrobit ușor și călește-l timp de două minute la foc mic, după care îl poți scoate. Nu-l vom mai folosi, ulterior, deoarece, în această rețetă, rolul său este doar acela de a da un plus de aromă preparatului. 
    4. Toarnă în tigaie pulpa de roșii/passata și las-o câteva minute pe foc. Dă la o parte sosul, mai apoi. 
    5. Între timp, pune uleiul de măsline rămas la încins într-o altă tigaie mai adâncă. 
    6. Pune în tigaie fructele de mare decongelate anterior si scurse, vinul și sucul de lămâie și fierbe-le pe toate timp de 5-6 minute, amestecând ocazional. 
    7. La finalul timpului de fierbere, pune în tigaie și sosul de roșii pe care l-ai pregătit anterior și mai lasă totul pe foc timp de câteva minute. 
    8. După ce ai oprit focul, condimentează cu sare și piper după gust.

    Pentru decor, poți folosi câteva frunze de pătrunjel sau chiar de busuioc.

     

    ABC-ul fructelor de mare 

     

     

    Nu există o cale de mijloc atunci când vorbim despre fructele de mare–fie, le adori, fie, le detești. Dacă faci parte din prima categorie, cea a fanilor fructelor de mare, probabil, ți-ar plăcea să înveți să le gătești și acasă exact ca la restaurant. Așadar, astăzi, îți prezentăm un ABC al alegerii și preparării lor, împărtășindu-ți din trucurile și secretele celor mai iscusiți bucătari. 


    Fructe de mare proaspete vs. fructe de mare congelate 


    Una dintre cele mai mari întrebări pe care ți le pui, atunci când vrei să pregătești un prânz sau o cină cu fructe de mare, este dacă să le alegi pe cele proaspete sau pe cele congelate. Deși, ai fi tentat să crezi că varianta a doua nu e la fel de recomandată pe motiv că fructele de mare nu ar fi la fel de gustoase, îți spunem că te înșeli. Astăzi, tehnologiile din industria alimentară au evoluat foarte mult, astfel încât produsele din segmentul congelatelor își păstrează intacte proprietățile exact (sau chiar mai bine!) ca cele proaspete. În cazul în care alegi și tu un mix de fructe congelate, așa cum ți-am și recomandat în rețeta de astăzi, trebuie să știi că îți poți face un mic stoc în congelator, fiindcă ele rezistă săptămâni la rând sau chiar luni. De asemenea, un alt sfat util face referire la decongelarea lor, proces care se recomandă să se facă lent, în frigider, după care să fie temperate pentru o oră (adică, lăsate la temperatura camerei). 


    Cum alegi fructe de mare proaspete


    Dacă, totuși, optezi pentru variante fructelor de mare cumpărate direct din galantar, trebuie să acorzi atenție unor detalii care îți oferă garanția prospețimii lor. Prin urmare:

    • evită să cumperi fructe de mare cu miros puternic, precum și pe cele cu iz de pește;
    • verifică integritatea, textura și aspectul acestora; fructele de mare pe care nu ar trebui să le cumperi sunt mucilaginoase, pătate, moi, rupte sau sparte;
    • dacă alegi crustacee, ochii acestora sunt proeminenți și lucioși, dacă sunt proaspete;
    • preferi scoicile? Alege-le doar pe cele deschise, cele închise fiind deja moarte. 
    • După ce ai ajuns acasă cu fructele de mare, ai, de asemenea, câteva reguli de pus în aplicare:
    • înainte de gătire, scoicile se spală foarte bine cu un burete de vase nou;
    • nu găti în exces fructele de mare, fiindcă textura lor va deveni cauciucată; 
    • pentru a ști când sunt gata fructele de mare, fii atent la următoarele indicii: creveții devin roz și fermi, midiile și stridiile se deschid, iar cochilia crabilor și a homarilor va deveni roșie, iar carnea lor se va opaciza. 

     

    Sugestii de gătire a fructelor de mare în funcție de tipul lor 

     

     

    În general, mai ales dacă nu ai mai gătit până acum acasă fructe de mare, te poți ghida în funcție de tipul lor, pentru a alege cea mai adecvată metodă de gătire. Îți vom oferi, în continuare, câteva sugestii de gătire a fructele de mare după categoria în care se încadrează:

    • scoicile sunt ideale pregătite la tigaie (prăjite), dar, la fel de savuroase, pot fi și pe grătar sau la cuptor;
    • creveții se pretează cel mai bine pentru prepararea sote, la abur sau la grătar. 
    • crabul este preparat, adesea, la aburi sau prin fierbere;
    • homarul, asemenea crabului, se gătește frecvent la aburi;
    • și în cazul moluștelor cea mai potrivită metodă de gătire este cea la aburi. 

    Răsfață-ți partenerul sau întreaga familie cu un meniu mediteranean: paste cu fructe de mare, asezonate, desigur, cu un vin alb, pe măsură!

     

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum