• Meniu
  • Cosul meu

    0 produse
    Vezi toate articolele

    Friptură de vită și cartofi dulci la cuptor

    %%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

     

    Carnea de vită este sănătoasă și poate fi pregătită în numeroase moduri. Trebuie doar să ții cont de anumite reguli pentru a evita supragătirea sa și să alegi acele rețete care sunt pe gustul tău. 
    De data aceasta, îți prezentăm ingredientele și rețeta unui preparat cu vită și cartofi dulci–un fel de mâncare potrivit pentru meniul curent al familiei, dar, și pentru mese festive sau perioadele în care ești la dietă!

    Ingrediente necesare:

    • 1 kg de carne de vită (de preferat, mai grasă);
    • 300 de ml de supă de vită;
    • 300 de ml de bere - da, ai înțeles bine!
    • 2 cepe;
    • o lingură de pastă de tomate;
    • 3 lingurițe de zahăr brun. 
    • Pentru amestecul de condimente vei avea nevoie de:
    • frunze de dafin;
    • o lingură de oțet balsamic;
    • o lingură de pastă de tomate;
    • 2 lingurițe de piper cayenne;
    • 2 lingurițe de praf de muștar;
    • 2 lingurițe de chimen măcinat;

     Salata trebuie să conțină următoarele:

    • varză albă;
    • varză roșie;
    • chives;
    • iaurt - 200 g;
    • o linguriță de muștar cu semințe;
    • o linguriță de oțet;
    • sare și piper;

    Pentru pregătirea garniturii, asigură-te că ai la îndemână:

    • 1 kg de cartofi dulci;
    • 2 linguri de ulei de măsline;
    • o linguriță de semințe de coriandru;
    • ½ linguriță de piper cayenne;
    • ½ oregano uscat;
    • o linguriță de paprika afumată. 

     

    Mod de preparare:

     

    1. Preîncălzește cuptorul la 140 de grade C. 
    2. Prepară un amestec din ingredientele uscate, mai precis, din condimente. Presară-l foarte bine pe ambele părți ale cărnii de vită (pe care ai spălat-o în prealabil și ai tamponat-o cu prosoape de hârtie).
    3. Ia o oală de fontă și prăjește carnea în uleiul încins, până ce va căpăta o crustă. Scoate carnea pe o farfurie când este gata și las-o deoparte. 
    4. În vasul în care ai prăjit carnea de vită, adaugă ceapa tocată mărunt, frunzele de dafin (4-5), zahărul, sare și piper. Călește totul la foc mediu, până ce se caramelizează ceapa. 
    5. Adaugă și pasta de tomate și mai călește încă un minut. 
    6. Toarnă în oală și berea și amestecă foarte bine.
    7. Adaugă, din nou, carnea în vasul de gătit și toarnă deasupra și supa de vită. Lasă-le până ce ating punctul de fierbere, iar, mai apoi, acoperă oala cu folie de aluminiu. 
    8. Pune oala la cuptorul preîncălzit, la foc mic, pentru circa 3 ore-3 ore și jumătate. 
    9. La finalul timpului de coacere, scoate carnea din oală pe un platou acoperit. 
    10. Între timp, pune oala pe foc (setează foc mediu), adaugă oțetul și redu compoziția. 
    11. Atunci când a scăzut la jumătate, strecoară conținutul și pune-l într-un bol. 

     

    Cum prepari salata?


    Pentru a pregăti salata, toacă  mărunt, varza și frunzele de chives și pune-le într-un bol suficient de încăpător. Adaugă deasupra dressingul format din iaurt, muștar, oțet, sare și piper. Cât timp aromele salatei se întrepătrund, te poți ocupa de cartofi. 


     

    Încinge cuptorul la 200 de grade C, după care, pisează separat coriandrul, alături de paprika, piperul cayenne, oregano, sare și piper și amestecă. Așază într-o tavă cartofii dulci, curățați, spălați foarte bine și tăiați wedges. Stropește-i cu puțin ulei, asezonează cu mixul de condimente și amestecă totul până ce bucățile de cartofi sunt acoperite uniform. Dă tava la cuptor pentru 15 minute.
    Servește friptura și cartofii calzi, alături de delicioasa salată. Poftă bună!
    Rețeta rapidă de friptură de vită la tavă 
    Rețeta pe care tocmai ți-am prezentat-o te va răsfăța cu un gust aparte, însă, pentru pregătirea sa ai nevoie de foarte mult timp, având în vedere că doar timpul de coacere al cărnii este de cca. 3 ore, 3 ore și jumătate. De aceea, ne-am gândit să-ți propunem o alternativă mai rapidă, pe care să o poți găti chiar și atunci când te grăbești. Ai nevoie de un ingredient minune, de bază pentru acest preparat: spata de vită gătită sous vide, disponibilă pe foodconcierge.ro. 

     


    Este nevoie de doar 20-30 de minute de coacere la 200 de grade Celsius pentru ca spata de vită sous vide să fie gata de consum, însă, trebuie să o decongelezi înainte de pregătire cu aproximativ 24 de ore. Cel mai bine este să o lași la decongelat peste noapte, în frigider. Las-o să se odihnească după coacere 10 minute, după care o poți servi alături de garnitura ta preferată–de exemplu, împreună cu o porție de cartofi dulci pai de la Edenia pe care îi poți prăji sau coace la cuptor. 

    De regulă, atunci când este gătită la cuptor, carnea de vită are nevoie de un timp de coacere mai îndelungat, având în vedere că „preferă” gătirea lentă. Chiar și așa, industria alimentară modernă pune la dispoziție o mulțime de produse ready-to-cook care scurtează timpul de gătire și ușurează efortul. 

     

    un articol de Adrian Greavu

    Adauga comentariu

    Cod de securitate
      Nici un comentariu pana acum